ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2012 17:11:00

Ošetření během dovolené v zahraničí

Ošetření během dovolené v zahraničí

Doba dovolených je v plném proudu. Patří k ní stále častěji i cesty do zahraničí. Ne vždy se dovolená obejde bez onemocnění či zranění. Návštěva lékaře jistě není zážitek, který bychom si chtěli z dovolené přivézt, ale rozhodně se vyplatí být na tako

Pokud cestujete po Evropské unii, do Chorvatska či do zemí Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko), můžete využít Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten vám ale příliš velkou jistotu nedává. Opravňuje vás pouze k čerpání nezbytné zdravotní péče ve státním (veřejném) zdravotnickém zařízení. U soukromých lékařů budete muset uhradit celý účet sami. Když pomineme komplikaci spočívající ve vyhledání veřejného zdravotnického zařízení, resp. smluvního lékaře státní pojišťovny, ani tak to neznamená péči zdarma.

Pokud lékaři v jiném členském státu předložíte Evropský průkaz zdravotního pojištění, máte nárok na nezbytnou neodkladnou a neplánovanou zdravotní péči za stejných podmínek jako místní pojištěnci. To zejména znamená, že místní systém zdravotního pojištění za vás zaplatí ošetření do té výše, jakou by zaplatil za svého pojištěnce.

Počítejte s tím, že ve většině států se za péči připlácí, a může proto po vás být vyžadováno zaplacení části účtů v hotovosti. Případný převoz zpět na území České republiky není kryt a musíte si jej sami zaplatit. V některých státech musíte zaplatit při ambulantním ošetření celý účet a s tímto účtem zajít na tamní zdravotní pojišťovnu, anebo požádat o úhradu svou pojišťovnu po návratu domů. V drtivé většině států budete muset vždy uhradit alespoň regulační nebo podobný poplatek.

Vzhledem k tomu, že se podmínky poskytování a proplácení zdravotní péče v jednotlivých zemích velmi liší, je dobré zjistit si informace přímo o zemi, do které se chystáte.

O konkrétních podmínkách poskytování zdravotní péče v jednotlivých členských státech Evropské unie se můžete informovat na stránkách Evropské komise:http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=cs

Pro informace o Chorvatsku, Turecku, Makedonii a Srbsku se obraťte na české Centrum mezistátních úhrad http://www.cmu.cz/propojistence/smluvnistaty.

Zde naleznete i podrobné informace k čerpání zdravotní péče v Evropské uniihttp://www.cmu.cz/formulare/pruvodce.pdf. Samozřejmě se můžete informovat i u své zdravotní pojišťovny, a to zejména pokud trpíte chronickým onemocněním.

Pokud předpokládáte, že budete během pobytu v zahraničí potřebovat lékařské ošetření, je dobré jej předjednat v místě pobytu právě prostřednictvím vaší zdravotní pojišťovny.

Pokud chcete mít klid a vyhnout se komplikacím s proplácením čerpané péče, nelze než doporučit komerční cestovní pojištění. To samozřejmě platí dvojnásob v případě cest mimo Evropskou unii či výše uvedené země. Částky za náročnější ošetření po úrazu se totiž mohou vyšplhat do statisíců a v případě hospitalizace na jednotce intenzivní péče či převozu vrtulníkem i do miliónů korun. Právě proto je dobré věnovat pozornost výši plnění pojistných událostí.

Když vybíráte cestovní pojištění, zvolte takovou pojišťovnu, která nabízí vysoké nebo nejlépe neomezené plnění léčebných výloh v zahraničí a také hradí návrat do České republiky a poskytne vám asistenční službu. Podmínky pojištění si zjistěte i v případě, že je cestovní pojištění součástí ceny zájezdu.

Leckdy se může jednat o pojištění s nedostatečným krytím a v tom případě je lepší pořídit vlastní pojištění mimo cenu zájezdu. Klid během dovolené vám vynaložené prostředky jistě vynahradí.

Přeji vám klidnou dovolenou a pevní zdraví.

MUDr. Milan Cabrnoch, ODS
člen zdravotního výboru Evropského parlamentu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama