Mgr. Pavel Dobeš

  • Praha 3
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2012 8:44:30

K nové aplikaci Centrálního registru vozidel

K nové aplikaci Centrálního registru vozidel

V pondělí 9. července v 7.00 hodin byla spuštěna nová aplikace Centrálního registru vozidel a po cca hodině jejího provozu došlo k výpadku databázového cluster serveru.

Obnovit systém se podařilo po 14. hodině, kdy byly hlášeny na tři stovky funkčních uživatelů registru. K výpadku došlo navzdory tomu, že před spuštěním nového registru proběhlo školení vybraných uživatelů i testy samotné aplikace, včetně zátěžových testů.

Některá registrační místa byla funkční už po 14. hodině a v tuto chvíli se pracuje na optimalizaci zprovozněné aplikace CRV.  „Rád bych se tímto chtěl omluvit všem za komplikace, tedy těm, kterých se tento výpadek dotkl, ať už jde o úředníky na úřadech obcí s rozšířenou působností, kteří s touto agendou pracují anebo občany, kteří si dnes přišli zaregistrovat či přeregistrovat vozidlo,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podrobnější informace o příčinách výpadku by měl dodat dodavatel systému. „Na odstranění problémů pracují všichni naši odborníci. Ještě během dneška bude probíhat indexace databáze a přes noc plánujeme aplikaci upravit. Optimalizace rychlosti databáze až do standardního stavu, kdy bude zaručeno, že už nedojde k dalšímu výpadku, se budeme věnovat v následujících dnech,“ řekl Martin Tůma z dodavatelské firmy ATS-TELCOM PRAHA, a.s.

Nová aplikace přinese lepší udržování kvality dat vedených v registru silničních vozidel. Všechna data (cca 500 GB) by měla být po zadání k dispozici oprávněným pracovníkům v celé ČR. Aplikace má také zajistit bezpečný přístup do centrální evidence. Celkově se tedy jedná o aplikaci, která je modernější a na rozdíl od její předchůdkyně především plně centralizovaná. „Pokud se prokáže, že vinu za výpadek CRV nese dodavatel, bude ministerstvo dopravy požadovat náhradu za vzniklé škody,“ uzavřel ministr Pavel Dobeš.

Ministerstvo dopravy si zadalo vytvoření této aplikace tak, aby bylo nové CRV připraveno na napojení na systém základních registrů, pro napojení na aplikace Evropské unie. Dále pak jde o přizpůsobení platné právní úpravě a připravenost na změnu vyplývající z úpravy zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama