Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2023 19:57:00

Nový kosmický program IRIS2 umožní evropským zemím autonomní internetové připoje

Nový kosmický program IRIS2 umožní evropským zemím autonomní internetové připoje

Plénum Evropského parlamentu dnes jasnou většinou schválilo nový kosmický program EU pro bezpečnou konektivitu IRIS2, dojednaný za českého předsednictví.

 „Jde o další důležitý dílek do mozaiky evropských vesmírných projektů. Jsem rád, že se nám podařilo posílit vliv agentury pro kosmický program EUSPA, sídlící v Praze, a také pojistit zapojení šikovných českých firem," zhodnotil program Evžen Tošenovský, který se na úspěšném vyjednávání podílel z pozice stínového zpravodaje za skupinu Evropských konzervativců a reformistů.

„Ruská invaze na Ukrajině jasně ukázala, že Evropa potřebuje vlastní konstelaci satelitů pro bezpečnou internetovou komunikaci," dodal Tošenovský.

Program IRIS2 je složený ze dvou částí. První spočívá v celosvětovém pokrytí internetem z kosmu, tedy jakousi obdobu amerického projektu Starlink; ta bude provozována soukromým koncesionářem. Druhá veřejnoprávní část umožní globální šifrované připojení pro členské státy a instituce EU, například pro ambasády nebo humanitární a mírotvorné operace.

Europoslanec Tošenovský v této souvislosti vysoce ocenil spolupráci se zpravodajem návrhu Christophem Grudlerem a s týmem Stálého zastoupení v čele s velvyslancem Jaroslavem Zajíčkem a Ministerstvem dopravy, které má v ČR kosmické aktivity na starosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama