Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2023 19:09:00

Nesmíme bezhlavě likvidovat historii!

Nesmíme bezhlavě likvidovat historii!

Jsem PROTI bourání historického mostu pod Vyšehradem. Tento most stojí mezi Smíchovem a Výtoní už od roku 1901. Je tak významnou památkou z období páry a jsem absolutně přesvědčený, že je třeba zachovávat stopy historie v Praze.

Oplakali jsme se ženou bourání Hotelu Praha a nemám radost ani z bourání Telekomunikační budovy a věže. A už vůbec nesouhlasím s bouráním unikátního více než 120 let starého mostu, které je nyní plánováno ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Stejně jako já za zachováním mostu stojí i stovky renomovaných architektů (nejen z České republiky) a přes 13 tisíc občanů, kteří podepsali petici za jeho záchranu. Mimochodem tuto petici můžete podepsat také ZDE.

Sejdu se kvůli tomu v úterý s náměstkem pro dopravu Zdeňkem Hřibem (Piráti) a budu chtít tento týden mluvit i s ministrem dopravy Kupkou (ODS). Nesouhlasím s navrženým novým mostem a budu za sebe i za občany žádat:

- Zpracování studie na opravu mostu místo jeho zbourání. Zjistit, kolik by oprava stála a jakou životnost by opravený most měl.

- Pokud by oprava možná nebyla, je nutné zjistit, kolik by stálo postavit repliku mostu (podobně jako udělalo ŘSD u Čističky odpadních vod v Bubenči).

- Zpracování analýzy dopravy v návaznosti na plánované rozšíření terminálů Smíchov, Hlavní nádraží a Masarykovo nádraží. Zjistit, jestli je kvůli tomu opravdu nutné mostu navýšit kapacity. Pokud ano, zjistit možnost teoretického rozšíření stávajícího mostu (nebo jeho repliky) o další kolej jednoduchou konstrukcí vedle něj tak, jako to je běžné v zahraničí.

- Především ale urgentně zajistit dočasnou sanaci mostu, aby se prodloužila životnost do té doby, než se rozumně a citlivě vyřeší oprava nebo stavba repliky.

Na zachování tohoto kusu historie v hlavním městě mi velmi záleží, budu se proto tomuto tématu věnovat, co mi síly stačí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama