Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2012 10:56:11

Selektivní „spravedlnost“

Selektivní „spravedlnost“

Začal opravdu boj proti korupci? Média sice heroizují policejní důstojníky a dozorující státní zástupce, ale celé to spíše než boj Cattanniho s chobotnicí připomíná boj mafií o větší díl moci.

Když se podíváme do poslanecké sněmovny, tytam jsou sebevědomí poslanci s povýšeným úsměvem na tváři. Nyní připomínají hejno vyděšených slepic v kurníku, okolo kterého se plíží tchoř. Nikdo neví, kdo bude další na řadě. Snad jen Vít Bárta si doslova užívá novou opoziční roli.

I naše protikorupční vláda je současným nečekaným bojem proti korupci dost překvapena. Premiér Nečas se namísto naparování, jak to vláda dělá dobře, mluví o policejních plukovnících, co mu chtějí mluvit do složení vlády. Ministr financí mluví estébácké policii.

Aniž bych se chtěl zastávat bývalé místopředsedkyně sněmovny Parkanové, je třeba objektivně přiznat, že je na ni zvolen jiný metr než na Alexandra Vondru, kde nebyl v případě Promopro povoleny ani domovní prohlídky, nebo v případě místopředsedy ODS Drobila, kde byl jasný důkaz o předražování zakázky ve prospěch samotné ODS. Popravdě, i kdyby policie vybírala ministry, které chce stíhat, formou losování, nemohla by šlápnout vedle.

Policie je, aniž by si to možná sama uvědomovala, na cestě ke změně v nástroj na likvidaci nepohodlných osob. Už se nezametají kauzy všechny, ale některé se povolí vyšetřit. Veřejnost má radost z boje proti korupci, potřebná osoba zdiskreditována.
Zajímavá byla také epizoda se svědkem v případě CASA, který byl obviněn ze sexuálního zneužívání, aby druhý den bylo oznámeno, že si dotyčná vše vymyslela. Důvod proč tak učinila, jsme se nedozvěděli. Jestli to byla náhoda, varování nebo přímo padla věta „ Hele chlape, když budeš v případu CASA vypovídat tak, jak chceme, řekne, že si to vymyslela.“, o tom se můžeme jen dohadovat. Ale asi jsme se posunuli opět dál. V roce 2006 stačili Kubicemu k obvinění Jiřího Paroubka ze stejného činu jen jakési drby. Nyní už byla dost možná zneužita dívka, nikoliv sexuálně, ale morálně, protože byla přemluvena k vědomé lži a křivému obvinění člověka.

Pravice se obávala, že nás levice dovede do Řecka a tak stočila kurz. Bohužel směrem k Sicílii. Prozatím se dají identifikovat dva tábory, resp. rodiny abychom se držely správné terminologie. Podle posledního dění a řadě vyjádření to vypadá na skupinky Nečas-Kalousek-Kubice vs. Pospíšil-Bradáčová-Zeman. Mezi nezávislé bych zatím počítal policejního prezidenta, který se na své místo dostal tak nějak omylem, díky chaotickému působení Radka Johna na ministerstvu vnitra. Určitě budou sílit tendence ho nahradit někým servilním ať už jednou tak druhou stranou.

Stejně rozděleni jsou i pravicoví novináři. Jedni glorifikují Pospíšila a jdou po Kalouskovi. Druzí házejí špínu na Pospíšila a o Kalouskovi raději mlčí. Žádná společná salva jako v případě Davida Ratha, kde zase pro změnu prokazatelně účelově lhali nebo byli samou radostí z jeho zatčení úplně mimo a nevěděli, kde se zrovna nacházejí a ač natáčeli v Rudné, nám tvrdili, že jsou v Hostivicích před domem Davida Ratha. Jestli to po nich chce majitel, jsou placeni jinou osobou, nebo jsou opravdu tak zaslepení? Asi to bude individuální.

Kdo řídi všechny tyto lidi, tedy kdo je oním kmotrem za nimi, těžko spekulovat, to bude vědět jen několik zasvěcených. I sami poslanci tápou a mluví se o kdekom. Zaznívá i jméno podnikatele Babiše, který to samozřejmě popírá. Ona to ani nemusí být jen konkrétní osoba, ale spíš skupina. Mladší generace chce taky podíl na těch 100-200 miliardách, které se ročně odkloní. Ti, co státu pouští žilou 20 let jsou proti a tak nastává boj.

Vyšetřování se stále vyhýbá čelním představitelům ODS, jaká to náhoda. I když se objevili informace, kdy byl mušce samotný premiér Nečas. Taky se ministr Pospíšil musel rychle poroučet.  A to že v rekordním čase, který historie nepamatuje. Do krajských voleb bude asi hlavním terčem ČSSD a TOP09. Ministr Drábek by měl být proto se svými „softwarovými“ tunely opatrnější. Boj v samotné ODS možná začne až po volbách, kdy bude mít tato strana kongres.

Pohádky o statečné státní zástupkyni, o skvělém ministrovi spravedlnosti na straně jedné a o estébácké policii a vládě plukovníků na straně druhé nelze brát jako realitu. Je třeba si udržovat kritický nadhled nad médii servírovanými informacemi a řádně se rozmyslet, než začnete jedné straně fandit, protože nakonec může být ještě horší než ta druhá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama