Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2023 21:10:00

Nestrašte extremisty. Současný systém do zastupitelstev obcí je matoucí

Nestrašte extremisty. Současný systém do zastupitelstev obcí je matoucí

Projev na 10. schůzi Senátu ČR dne 19. dubna 2023 k senátnímu návrhu zákona senátorů Jiřího Oberfalzera, Petra Štěpánka a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí.

 Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, na rozdíl od svého předřečníka doporučuji tento návrh zákona, senátního návrhu zákona přijmout, že jeho duchovním otcem je Tomáš Lebeda, člověk, který nejlépe, v této republice je to uznáváno, myslím, všeobecně, zná volební systémy. Současný systém do zastupitelstev obcí je matoucí. Výsledky jsou jiné, než lidé svými hlasy, křížky očekávali.

Říká se, že fungující věci se nemají měnit, ale ten současný systém, ten používaný systém, právě zase tak úplně funkční není. Ty výsledky jsou často disproporční, jsou jiné, než se očekává, než očekávají voliči svými hlasy. Těch případů, kdy jsou rozčarovaní voliči, když uvidí výsledky, jaké vzniknou mandáty, je prostě časté a nevysvětlitelné.

Už tu byla zmínka třeba o malých obcích, jaký je to počet z těch obcí, kde zastupitelstva jsou... Jenom bych upozornil, že třeba v 1778 obcích, což je téměř třetina obcí v republice, byla pouze jedna kandidátka. Zde třeba právě v těchto obcích je mimo jiné velmi vhodné, aby měl někdo možnost se přihlásit i individuálně. A uspěl by tam. Aby to tak jednobarevné nebylo. Ale platí to obecně.

Strach zde rozsévaný z toho, že nějaký extremista tímto způsobem ovládne kandidátky, je prostě směšný. To ovládnou voliči svými hlasy, tak jak to budou rozdávat.

Za sebe doporučuji hlasovat pro tento senátní návrh zákona. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama