Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2012 14:19:00

Oswaldo Payá - zemřela naděje změn na Kubě

Oswaldo Payá - zemřela naděje změn na Kubě

V neděli 22. července tragicky zahynul při autonehodě neformální vůdce kubánské opozice Oswaldo Payá.

Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka, který se jako jeden z mála českých politiků s Oswaldem Payá osobně znal, je tato ztráta citelnou ranou pro kubánskou demokratickou opozici. „Oswaldo byl nejen nadějí pro změnu režimu na Kubě, ale hlavně byl osobností, která byla klíčovou pro tranzitní období přechodu od totality k demokracii. Projekty, které Oswaldo po mnoho let realizoval a které jsou plánem na přerod společnosti směrem k demokratickým svobodným volbám, tady po něm naštěstí zůstaly,“ uvedl k tragickému neštěstí Kožušník.
 
„Ještě tuto středu jsem význam jeho osobnosti pro demokratickou Kubu diskutoval ve Washingtonu se synem někdejšího kubánského politika z doby před nástupem Castra a kongresmenem Mario Diaz-Balartem. Shodli jsme, že lidé jako Oswaldo Payá jsou pro budoucí vývoj na Kubě nepostradatelní, že můžou svou odvahou a osobním příběhem změnit současný stav na Kubě. Bohužel nyní si bude muset Kuba poradit bez něj, je to opravdu velká ztráta," dodal Kožušník.
 
Kvůli loňské schůzce Kožušníka se zesnulým kubánským disidentem v Havaně byl následně český europoslanec nařknut Kubánskou komunistickou propagandou ze spolupráce se CIA. „Oswaldo Payá byl natolik výraznou figurou jinak velmi roztříštěné demokratické opozice, že si v jeho případě komunistický režim uvědomoval, jakou hrozbu pro něj představuje, proto jej režim neustále nálepkoval a špinil jako zrádce národa a agenta CIA“, doplnil informace k praktikám kubánské propagandy Kožušník.
 
Oswaldo Payá se za svůj postoj k represivnímu kubánskému režimu stal v roce 2002 laureátem Sacharovovy ceny, opakovaně byl nominován na Nobelovu cenu míru. V roce 2003, kdy Payá navštívil Prahu, získal nominaci na tuto prestižní cenu od prezidenta Václava Havla.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama