Ing. Rudolf Kozák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2012 9:59:36

Už žádné další obce zničené těžbou

Už žádné další obce zničené těžbou

Nedaleko Chomutova u obce Perštejn je zvláštní pomník. Kameny kolem vysokého kříže nesou názvy obcí, jež zanikly kvůli těžbě uhlí.

Tento působivý památník by měli povinně navštívit všichni politici, zvláště pak ti, kteří pochybují o nutnosti zachovat nedotknuté těžební limity.

Jsou to právě severozápadní Čechy, které mají bolestně důvěrnou zkušenost s nelítostným postupem při těžbě uhlí za totalitního režimu. Kdysi kvetoucí obce musely ustoupit ekonomickým zájmům státu. Došlo tak k vykořenění tisíců lidí, k přerušení pouta mezi obyvateli a jejich zemí. A nepotřebujeme ani psychology, aby nám bylo jasné, že právě v tomto vykořenění je nutné hledat základ vandalismu a podobných společensky škodlivých jevů.

Stojím jednoznačně na straně těch, kteří uznávají, že osobní vlastnictví a práva obyvatel jsou více, než ekonomické zájmy těžařů. Novela horního zákona dává naději obyvatelům obcí, které dnes s obavou sledují, jak se těžební stroje pomalu sunou k jejich pozemkům. Chápu nutnost zajistit dostatek energie pro stát, ale nechci se podílet na novém vystěhovávání rodin z jejich domovů a přihlížet bourání obcí, likvidaci památek a devastaci přírody.

Ing. Rudolf Kozák, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama