Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2023 10:21:00

Kdo si nepamatuje minulost nebo ji popírá, je odsouzen k jejímu opakování

Kdo si nepamatuje minulost nebo ji popírá, je odsouzen k jejímu opakování

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k otevření výstavních a vzdělávacích prostor Centra studií genocid v Terezíně

 Tragickým událostem se můžeme vyvarovat jen tehdy, budeme-li je pojmenovávat přesnými termíny. Holocaust byl genocida, hladomor na Ukrajině byl genocida, dnešní putinova válka je genocida.

Žijeme totiž v době, kdy pravda a fakta jsou často zpochybňovány. Ve veřejném prostoru se často objevují lži, jejichž autoři nemají sebemenší potíž s popíráním nejtragičtějších kapitol naší historie. Ten, kdo si však nepamatuje minulost, nebo ji snad záměrně a účelově popírá, je odsouzen k jejímu opakování.

Otevření výstavních a vzdělávacích prostor Centra studií genocid ve Wieserově domě v Terezíně je proto velmi důležitým okamžikem. Jsem přesvědčen, že bude nejen prostorem k vzdělávání a studiu, ale také místem, které bude připomínat všechny oběti dávného násilí a netolerance. Pro budoucí generace budou jistě zdejší expozice připomenutím, že svobodný svět, demokracie i tolerance k druhým nejsou samozřejmostí. Jsou to hodnoty, o které musíme pečovat.

Potěšilo mne, že Centrum studií genocid zahájilo svou činnost právě vernisáží výstavy o ukrajinském hladomoru v letech 1932-1933. O této tragické události, kterou spáchal stalinský režim, se příliš nemluvilo. Na sklonku loňského roku jsme také proto v Senátu označili hladomor na Ukrajině za genocidu.

Podobné tragédie se nikde na světě nesmí opakovat. Aktivity Centra studií genocid jsou toho toho připomenutím. Velmi za to Centru i všem podobným institucím děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama