Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2023 20:07:00

Míra měnové restrikce je v současnosti dostatečná

Míra měnové restrikce je v současnosti dostatečná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozhodnutí ČNB ponechat úrokové sazby beze změny

 Desinflace, čili postupné snižování míry inflace, které u nás v posledních měsících probíhá, není a nemohlo být bezbolestné. Žádné období vysoké inflace nikdy neskončilo bez většího nebo menšího ekonomického zpomalení.

Je to daň, kterou budeme muset přijmout za vyrovnání inflační makroekonomické nerovnováhy vzniklé obrovskými výdaji státních rozpočtů a příliš uvolněnou měnovou politikou v minulosti. Tímto způsobem bychom měli číst i o něco horší predikci vývoje ekonomiky v nové makroekonomické prognóze ČNB.

Ponechání úrokových sazeb beze změny, na němž se jednomyslně shodla bankovní rada ČNB, považuji v období řady budoucích nejistot a inflace těsně pod deseti procenty za racionální krok. I když inflace poklesla pod dvojciferné hodnoty, je stále velmi vysoká a daleko od svého dvouprocentního cíle.

Míra měnové restrikce je dle mého názoru v současnosti dostatečná a nemyslím, že by bylo potřeba ji zpřísňovat. Stejně tak prozatím nevidím ani prostor pro výraznější uvolňování měnové politiky a s rozhodnutím bankovní rady tak v zásadě souhlasím.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama