Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2023 8:13:00

Slováci mohou volit korespondenčně od roku 2006. Závidím jim

Slováci mohou volit korespondenčně od roku 2006. Závidím jim

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenčním volbám.

 Slováci mohou volit korespondenčně od roku 2006. Přiznávám se, že jim to trochu závidím. V České republice leží korespondenční volba v žaludku hlavně populistům, vůči jejichž slibům bývají naši krajané často imunní.

Řada z nich v zahraničí uspěla, dělá dobré jméno republice, a také proto se nenechají „opít rohlíkem“.

Tak ještě jednou fakticky:

Ústava zaručuje právo volit každému občanu České republiky, který dosáhl věku 18 let. Je úplně jedno, jestli se zrovna nachází doma, nebo je třeba v Africe.

Korespondenčně se volí prakticky v celé Evropské unii, ale také například v Austrálii či USA.

V zahraničí žije přes půl milionů Čechů, k volbám ale chodí jen zhruba dvě až tři procenta z nich. Většina našich krajanů musí k volební urně hned dvakrát cestovat na česká velvyslanectví a generální konzuláty.

Letos v lednu odevzdali čeští voliči v prvním kole prezidentských voleb téměř 16 tisíc platných hlasů. To bylo sice rekordní číslo, nicméně představíme-li si možnou volební účast po zavedení korespondenční volby, mohla by být hned několikanásobně větší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama