Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2023 13:13:00

Energetický trh se vrací k normálu. Zrušíme kompenzace. K příštímu roku

Energetický trh se vrací k normálu. Zrušíme kompenzace. K příštímu roku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k energetice.

 Na energetickém trhu sledujeme, že se ceny energií na velkoobchodních trzích po loňském šoku způsobeném ruskou invazí na Ukrajinu vracejí postupně k normálu, což pomalu pociťují i spotřebitelé. Dodavatelé energií v rámci konkurenčního boje nabízejí v současné době domácnostem ceny nižší než je vládní stop. Proto s ohledem na tento vývoj nepočítám s tím, že bychom vyplácení státních kompenzací vysokých cen energií pro občany a firmy v příštím roce prodlužovali. Zároveň bych ale podporu neukončoval předčasně, tedy ještě před koncem tohoto roku, protože některým domácnostem by mohly elektřina a plyn skokově zdražit v případě, že jim jejich dodavatelé ještě nenabídli cenu pod vládním stropem.

S ukončením kompenzací kvůli vysokým cenám energií souvisí i vážná vládní debata o tom, zda bude stát i v příštím roce vybírat daň z mimořádných zisků, tzv. windfall tax. Daň, která se vztahuje na některé firmy z energetického, petrochemického a bankovního sektoru, by podle zákona měla platit pro zdaňovací období let 2023 až 2025. Nicméně pokud účelem této daně bylo pokrýt mimořádné náklady, které ale po konci kompenzačních opatření už nebudou vznikat, nevidím důvod tuto daň dále vybírat. Dost pravděpodobně bude zdaňovací období roku 2023 tím posledním, ve kterém windfall tax uplatníme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama