ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2012 17:28:35

Církevní restituce – náprava jedné křivdy nesmí způsobit křivdy další

Církevní restituce – náprava jedné křivdy nesmí způsobit křivdy další

Je s podivem, že podle novinek.cz některé přední osobnosti České kultury schvalují přijetí zákona o církevním narovnání, který je zcela netransparentní a může vyvolat nové soudní spory a desetileté soudní pře, jak ukazuje zkušenost například z Polska

Věci veřejné věří, že zákon k narovnání s církvemi příští týden senátem neprojde a vrátí se zpět do sněmovny. „V souvislosti s tímto zákonem považuji za klíčové si uvědomit, že se nejedná pouze o částku 58 miliard korun, ale další movitý a nemovitý majetek, kde není jasné, o jaký majetek vlastně jde,“ říká Radek John, předseda VV.

„Je s podivem, že podle novinek.cz některé přední osobnosti České kultury schvalují přijetí tohoto zákona, který je zcela netransparentní a může vyvolat nové soudní spory a desetileté soudní pře, jak ukazuje zkušenost z Polska či Slovenka. Svou podporu tak vyjádřili zákonu, který postrádá výčtový zákon a hrozí zde prolomení roku 1948, kdy vstoupil v platnost zákon o vyvlastnění. Stejně jako tyto osobnosti ctím myšlenku o nezbytnosti navrácení ukradeného majetku, ale nevidím jediný důvod schvalovat zákon, který oproti restituentům z 90. let osvobozuje církve od daně z prodeje i převodu nemovitostí. Je zcela nelogické, aby stát musel dokazovat, zda majetek církvi patří, či nikoliv. A tak bych mohl pokračovat,“ komentuje šéf Věcí veřejných a dodává, že pokud by zákon byl přijat, hrozí reálné nebezpečí, že třetina vráceného majetku půjde okamžitě do nejrůznějších firem a bude rozkradena.

„Je samozřejmostí a naprosto nezbytné vrátit, co bylo ukradeno a je velkou ostudou Českého státu, že tento zákon ještě nebyl schválen. Nejprve je však důležité jasně specifikovat, co a komu bylo ukradeno. Je smutné, když předsedkyně senátorů TOP09 a Satrostové Soňa Paukrtová , i přestože obdržela 1 500 e-mailů s jednoznačným požadavkem, aby církevní restituce nepodpořila, nebude respektovat názor svých voličů a ani na tom nevidí nic špatného,“ uzavírá svůj komentář John.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama