Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2023 15:14:00

Průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné

Průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2023 k vládnímu návrhu zákona o řízeních, souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu

 Dámy a pánové,

po všech diskusích o geologii dovolte, abych jako geolog také k tomu řekl své. Úložiště je velmi citlivý a komplikovaný a komplexní problém. Tam je zapotřebí nejenom zjistit, jaké jsou podmínky přímo na tom místě, ale musí se zjistit, do jaké míry dochází k pohybům v té lokalitě, musí se provádět velmi detailní topografie, velmi detailní měření, pravidelná měření, jestli nedochází k posunům vlastně celého bloku.

A samozřejmě veškerá hydrogeologie okolo toho je také podstatná, protože v případě jakéhokoliv narušení pláště úložiště může dojít k průsakům vody, může dojít k tomu, že budou poškozeny kontejnery, může dojít k tomu, že ty emanace se budou dostávat do spodních vod. A v ten moment máte ohrožený celý region. A to je prokázané historicky, to už tady bylo, protože s přírodními emanacemi budete mít obrovský výskyt rakoviny v té oblasti.

Takže si myslím, že ten průzkum je zapotřebí dělat maximálně detailně. Kolega Krejza se usmívá. Ale v okolí svrateckého úvalu byl velký projekt právě kvůli zvýšenému výskytu rakoviny v šedesátých letech, bylo prokázáno, že místní ruly obsahují právě těžké minerály, které emanacemi šly do spodních vod, a ty šly do studní, a potom vlastně se velkým tempem stavěla vodovodní síť.

Takže ten průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné. A ten průzkum skutečně musí být dlouhodobý. Když se stavěl Temelín, tak se prováděla dvanáct let jenom topografie.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama