Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2023 21:03:00

Náš systém je poměrně macešský a těmto lidem by měl být umožněn návrat

Náš systém je poměrně macešský a těmto lidem by měl být umožněn návrat

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2023 k zákonu o výkonu trestu odnětí svobody, vazby a zabezpečovací detence

 Dámy a pánové,

my spolupracujeme s neziskovou organizací Šance pro návrat, která se stará o propuštěné trestance nebo propuštěné vězně, ale o tu část, která je takzvaně resocializovatelná. A myslím si, že bychom jako tuto část měli nějakým způsobem mít na zřeteli, jedná se asi o 25 procent trestanců, kteří jsou většinou v prvním výkonu trestu.

Nehoda pod alkoholem, nebo nějaká takováhle záležitost. Kteří potom, když si odsedí ten trest, tak mají velký problém vlastně se vrátit zpátky do společnosti, protože když tam je na dva roky, tak vyjde ven a zjistí, že nemá rodinu, nemá práci, nemá kde bydlet, a jediné, co má, že má exekuci, protože neplatil inkaso a neplatil za mobilní telefon.

Já si myslím, že náš systém v tomhle směru je poměrně macešský a měla by být šance těmto lidem prostě umožnit ten návrat, najít jim práci, najít jim bydlení, ale ne jejich prostřednictvím. A jakkoliv nejsem přítelem neziskových organizací, tak si myslím, že zrovna ta organizace, o které jsem se zmínil, tak dělá velmi pozitivní práci.

A organizace, které tímto způsobem pracují, by měly dostat větší podporu, ať už finanční, anebo i politickou, protože si to zaslouží. A ti lidé, kterým umožní vrátit se do společnosti, potom nezatěžují ten sociální systém.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama