Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2023 15:38:26

Kdo zdražil potraviny?

Kdo zdražil potraviny?

Po třech měsících ve funkci zjistil ministr zemědělství Marek Výborný, že ceny potravin stouply "neférově". Podle něj se na tom "přiživili" vši.

Řešení vidí v tom, že se už nebudeme ohlížet zpátky, že všem domluvil a nyní věří, že ty ceny porostou "férově". Jinými slovy, pan Výborný zůstal politikem a odborně se ve svém rezortu nerozkoukal, jak sliboval. Neví o tom vůbec nic a předvádí nám pouze politiku možného. Před rokem se na chvíli zhaslo, někdo si nakradl víc a někdo míň, a teď se rozsvítí a všichni budou hodní. Je to nesmysl.

Celkem snadno si lze domyslet, že raketové zdražení energií vstoupilo především do nákladů potravinářů, jejichž všechny stroje pohání elektřina a teplo obstarávají spotřebiče plynu. To je v potravinářství naprosto běžné a snad pochopitelné. Pak je dost jednoduché zjistit výkupní ceny zemědělců a porovnat je s cenami v supermarketech. Dojde se k maržím přes 50 % i přes 100 %. Kontrolně si lze porovnat růst zisků v řetězcích a transfery, které šly k jejich majitelům do zahraničí. Tam jsou výjimečné zisky, které tato vláda nezdanila. Spokojila se se zdaněním vybraných bank a energetiků. Dohoda se zkoušela s řetězci několikrát, ale nefunguje. Další pokus je jen odkladem problému, který se opět vrátí.

Vláda má možnost vytvořit na maloobchodním trhu rovné podmínky úpravou zákonů, což však zatím odmítá. Proč? Protože to navrhuje opozice. Opozice také navrhovala lepší zastropování cen energií, jiný směr ozdravení státního rozpočtu, penzijního systému a systému dotací. Místo spravování země nás tato vláda krmí politikou, která nic neřeší, jen problémy oddaluje a zhoršuje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama