JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2023 20:33:00

Vláda se zavázala, že přijme opatření k posílení odpovědnosti státních zástupců

Vláda se zavázala, že přijme opatření k posílení odpovědnosti státních zástupců

Ministerstvo spravedlnosti předkládá novelu kárného řádu pro soudce, státní zástupce a soudní exekutory.

Ministerstvo spravedlnosti, dnes 31. října 2023, zaslalo vládě k projednání novelu zákona č. 7/2002 Sb., o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, ve znění pozdějších předpisů (kárný řád). Ministerstvo spravedlnosti předložením tohoto návrhu naplňuje další bod z Programového prohlášení vlády.

„Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že přijme opatření k posílení odpovědnosti státních zástupců. Předložením kárného řádu, a již ve sněmovně projednávaného zákona o státním zastupitelství, jednak plníme náš závazek a také jeden z milníků Národního plánu obnovy (NPO). Díky tomu bude moci ČR z NPO čerpat cca 3 mld. Kč,” uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Cílem novely zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů je vedle posílení odpovědnosti soudců, státní zástupců a soudních exekutorů i posílení práva na spravedlivý proces, a to zavedením instančního přezkumu na základě opravného prostředku – odvolání. Dále je cílem zvýšení efektivity kárných řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů.

Novela zákona by měla nabýt účinnosti dnem 1. ledna 2025, ustanovení potřebná pro tvorbu nových kárných senátů by měla být účinná od 1. července 2024.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama