Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2023 18:09:00

Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná

Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu na kritiku svátečního projevu prezidenta Pavla komentátorem Hospodářských novin Petrem Honzejkem

 S mimořádnou podlostí která ovšem zrovna u něj, navíc v současné hysterické atmosféře nepřekvapí, už známý komentátor mediálního domu Economia razí tezi, že kritikům prezidentského projevu ve skutečnosti vadí jeho “prozápadní” vyznění.

Inu, takový Václav Havel také míval “prozápadní” projevy. Psal a cizeloval je sám a dlouho, měly vnitřní strukturu, logiku, emoci, gradaci. Nad tím, co jsme slyšeli letos, čněly o několik úrovní.

Ve skutečnosti jsme svědky jakéhosi kolektivního rituálu celé velké bubliny různých estétů, intelektuálů, znalců kultury, umění, literatury atd., co jinak na nikom nenechají nit suchou. Jakoby hromadně vypnuli své kognitivní schopnosti a stejně hromadně zapnuli pouze první signální soustavu, která u nich, podobně jako u Pavlovových psů, vyvolává slinění na opakované signály - v tomto případě na vyslovení slov jako “NATO”, “EU” apod.

Že na méně emocionálně zúčastněného pozorovatele to třeba působilo jen jako prkenně odříkaný soubor plytkých a banálních frází, které klidně mohla vybrat a zkompilovat AI, je pro ně nepochopitelné, nepřijatelné a berou to jako nepřátelský akt. Sjednocení rozdělené společnosti se opět nekoná.

Takže, pane Honzejku (a další), třeba mně nevadí “prozápadní” vyznění toho projevu. Vadí mi ale, že jak jeho autor, tak jeho interpret svou práci zjevně odflákli. Že by snad ze sebe vydali to nejlepší a tohle byl jejich strop, si ani nechci připouštět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama