ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2010 15:43:38

Všichni zaměstnanci musí být rovnocenní

Všichni zaměstnanci musí být rovnocenní

Ze schůze Senátu, 5.3.2010

Děkuji, pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, já bych tady chtěla jenom trošku replikovat na to, co tady padlo. A zvláště v posledním příspěvku kolegy Drymla. Chtěla bych říci, že tady se přece nejedná o postup proti zaměstnancům prostřednictvím zaměstnavatelů. Ono je to skutečně naprosto nesystémově nastavené prostředí mezi zaměstnavatelskou skupinu tak, že někteří zaměstnavatelé oproti jiným zaměstnavatelům jsou v jiné pozici a mohou vytvářet jiné výhody a jiný systém zabezpečení pro své zaměstnance. Jestliže se máme snažit o dosažení rovného prostředí v příležitostech v podnikání, tak nemůžeme přece vytvářet na jedné skupině deficit nebo pomáhat vytvářet, který je neoprávněný, tak aby byl hrazen z daňových odvodů skupiny jiných zaměstnavatelů. A tady mám pocit, že se opravdu odbory ocitly ve vleku skupiny zaměstnavatelské silné lobby, která toto nerovné prostředí a podmínky právě pro jiné zaměstnavatelské subjekty, tím pádem i pro zaměstnance, vytváří. 
A co se týče stanoviska NERVu, já si nemyslím, že oni doporučovali benefity jako nějaký hlavní nástroj. NERV přece hlavně kritizoval nepružný zákoník práce v rámci podnikatelského a zaměstnavatelského prostředí a vysokou složenou daňovou kvótu, která vytváří nepříznivé podmínky pro zaměstnanost v naší republice. Čili benefity jsou skutečně takový falešný nástroj, kterým se hraje politicky nečistá hra. A já bych chtěla říci, že vytváření ztráty některými podniky zvláště se státní účastí, což jsou právě Dopravní podniky, tak že jsou ke škodě celé společnosti a že je musí zase jiní zaměstnavatelé hradit prostřednictvím státu ze svých daňových odvodů. A toto si myslím, že není cílem rovného pracovního trhu a rovného zaměstnaneckého a zaměstnavatelského prostředí. A já doufám, že odbory se zamyslí nad svou rolí ve společnosti, nad svým skutečným cílem. Že se nenechají natolik zpolitizovat, aby nezvážily hrozbu stávkou a aby začaly jednat racionálně a aby pochopily, že odbory nejsou jenom zastánci skupinových zájmů, ale měly by se starat o to, aby podnikatelské a zaměstnanecké podmínky a prostředí v tomto státě byly rovnocenné. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama