Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2023 11:17:00

Poprvé jsme v rámci zimních opatření zajistili i krizová lůžka v nemocnicích

Poprvé jsme v rámci zimních opatření zajistili i krizová lůžka v nemocnicích

V pátek 1. prosince 2023 spustí Praha zimní humanitární opatření pro lidi bez domova, která budou fungovat až do 31. března 2024.

Město posílí terénní služby a zajistí více než 600 lůžek v noclehárnách a zařízeních s nepřetržitým provozem na celém území metropole. Centrum sociálních služeb Praha bude jako příspěvková organizace hlavního města koordinátorem této pomoci.

Zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat mrazivé dny a noci v přijatelných podmínkách. Tuto zimu budou mít k dispozici více jak pět set lůžek v pěti noclehárnách, přes sto dvacet lůžek ve dvou zařízeních s nepřetržitým provozem a fungovat budou také dvě noční hygienická centra. Zároveň budou zavedena i další opatření, jakými jsou například rozšířený provoz denních center tak, aby byl vykryt čas mezi jejich zavírací dobou a otevírací dobou nocleháren, nebo posílení denních i nočních terénních programů, které identifikují ohrožené osoby přímo v terénu.

Také letos bude všechna tato opatření nad rámec svých obvyklých činností pro hl. m. Prahu koordinovat Centrum sociálních služeb Praha. Vedle samotné koordinace poskytne svá ubytovací zařízení, posílí vybrané služby a prostřednictvím dispečinku bude propojovat organizace a instituce zapojené do systému zimních opatření. Dále také například evidovat potřeby a kapacity jednotlivých zařízení apod. Povede také Intervenční tým, jehož úkolem bude zlepšení spolupráce zejména s nemocnicemi při propouštění osob bez domova po ošetření či hospitalizaci.

„Vůbec poprvé jsme v rámci zimních opatření zajistili také krizová lůžka v nemocnicích, abychom měli jistotu, že bude o potřebné, kteří potřebují urgentní péči a ošetření, vždy postaráno. Moc děkuji oběma nemocnicím, které mi vyšly vstříc. V Nemocnici Na Františku tak budou k dispozici čtyři lůžka a další tři v Nemocnici následné péče ve Vysočanech. Zároveň se nám podařilo navýšit oproti loňskému roku i počet lůžek v noclehárnách z 598 na 620,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví.

Realizace zimních humanitárních opatření by nebyla možná bez podpory a spolupráce s Městskou policií hl. m. Prahy, Policií ČR, Zdravotnickou záchrannou službou hl. m. Prahy, Protialkoholní záchytnou stanicí nebo sociálními kurátory městských částí. „Starost o potřebné by se také neobešla bez zapojení neziskových organizací Naděje, Armáda spásy, Arcidiecézní charita, Farní charita, R-Mosty, K srdci klíč, Hippocampus, Jako Doma, Sananim, Drop In, Progressive, Medici na ulici a mnoha dalších,“ doplňuje předseda Výboru pro rodinnou politiku a sociální oblast Zastupitelstva hl. m. Prahy Pavel Mareš.

„Pomoc se každým rokem daří stupňovat i díky všímavosti veřejnosti a lidí, kterým není život jejich spoluobčanů bez domova lhostejný – oslovují je a zjišťují, zda nepotřebují pomoc. Za to jim velmi děkujeme. Jen společnými silami je možné v co největší míře zajistit ochranu zdraví i života lidí bez domova na území hlavního města,“ uzavírá ředitel Centra sociálních služeb Praha Roman Béla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama