Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2023 19:17:00

Co je to dojezdová úzkost, ví asi každý z nás

Co je to dojezdová úzkost, ví asi každý z nás

Projev na 20. schůzi Senátu ČR 14. prosince 2023 k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří.

 Vážený pane místopředsedo, pane ministře, milé kolegyně, kolegové, poté, co tu bylo řečeno, už to nebudu opakovat. Jen se skutečně zeptám na jednu věc. Proč vlastně ta kapitola 10 a proč v této formě zákon přichází? Pro koho je to výhodné? Protože je naprosto jasné, že bankám dosavadní systém neuškodil, protože jejich zisky jsou poměrně dobré. Zcela jistě bych možná rozuměl tomu, že byť někdo vydělává nebo prodělává, že to není důležité. Ale důležité je sledování linky spravedlnosti, jestli je tento systém nespravedlivý vůči bankám.

Asi bych v jediné věci nesouhlasil s předřečníky, kteří podávají tento protinávrh. On totiž i ten druhý systém umožňuje soutěž mezi bankami. Takže banka může a nemusí. Ale u tohoto systému ona musí.

Není to úplně pravda, že by to bylo tak, že nový systém zbavuje konkurenci mezi bankami. To určitě ne. Ale na druhou stranu, když nemusím a nechci, tak proč bych to dělal, když vydělávám? Takže ano, rozumím tomu. Proto jsem se, a omlouvám se, tak hlasitě zasmál panu senátoru Wagenknechtovi, který mluvil o tom, jak Poslanecká sněmovna rychle přidá. Tak jsem si představil, jak tráví s panem prezidentem Silvestra, aby to podepsal. Tak to v legislativním procesu by asi tak nutně muselo dopadnout, protože se by se to schvalovalo mezi Vánocemi. Nicméně souhlasím s tím – a můžu se mýlit – že 1. 4., pokud by změna proběhla, tak se vůbec nic nestane. Prostě to bude od nového kvartálu, účetně to určitě lze zvládnout.

A to, co tu říkal pan senátor Goláň, to znamená, jak vypočítával jednotlivé věci, to je samozřejmě také pravda, ten daňový odpis. Ale to neznamená, že teď situace pro mnohé lidi je za současného stavu výhodná. Takže by bylo dobře, kdybychom se soustředili jen na článek 10, aby nám bylo vysvětleno, proč je to vlastně tak důležité udělat, komu to vlastně prospívá, zachování článku 10 tak, jak je. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama