MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2023 20:07:00

Vltavská cyklostezka v úseku Loučovice-Vyšší Brod je hotova

Vltavská cyklostezka v úseku Loučovice-Vyšší Brod je hotova

Slavnostním přestřižením pásky byla uvedena do provozu další část Vltavské cyklostezky. Milovníci jízdy na kole tak dostali od Jihočeského kraje symbolický vánoční dárek.

 Bezpečnou cestu krásnou jihočeskou přírodou v úseku Loučovice-Vyšší Brod. Nově zprovozněná část je dlouhá 5,5 km, začíná před kaplí svatého Prokopa v Loučovicích a končí ve Vyšším Brodě u vjezdu do kempu Pod Hrází. Na počátku trasy vede podél levého břehu Vltavy a prochází mezi řekou a zastavěnou částí obce Loučovice až k mostu. Odtud pokračuje po pravém břehu Vltavy směrem k Čertově stěně. Dále trasa míří k vodní vyrovnávací nádrži Lipno II se zakončením u kempu Pod Hrází.

Cyklisté se během jízdy mohou těšit na zajímavé zpestření. V úseku dlouhém asi 250 metrů pojedou přímo vnitřkem historického přívodního železobetonového kanálu, který byl vybudován v roce 1929 pro elektrárnu Spiro, jehož trasu nová cyklostezka na úseku dlouhém asi 1,4 km kopíruje. Podél této trasy si navíc mohou zájemci o historické technické stavby povšimnout i původního, kamenem vyzděného kanálu z roku 1903.

„Tento projekt má obrovský význam pro celý region. Musíme si uvědomit, že teď stojíme v oblastech Loučovic, Vyššího Brodu, Lipenska, kde se po revoluci změnila celá ekonomická struktura. Zdejší lidé dřív pracovali buď v průmyslových podnicích nebo v lesích. V současnosti je základním příjmem celého tohoto regionu turismus. Pro Jihočeský kraj je proto zásadní pomoci zdejším lidem využít krásnou přírodu a pomocí cyklostezky posouvat zájem turistů z Lipna do dalších lokalit, jako jsou Loučovice či Vyšší Brod, aby i tato městečka mohla zlepšit svoji ekonomiku prostřednictvím cestovního ruchu, na kterém tento region bezesporu dneska stojí,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Za realizaci projektu poděkoval kraji i starosta Loučovic Jan Kubík. „Projekt cyklostezky do Vyššího Brodu ležel šest let v šuplíku se stavebním povolením, ale bohužel v našich silách nebylo ho proinvestovat, protože ta částka je vysoká a pro naši obec to bylo nad rámec našeho rozpočtu. Jsme moc rádi, že se povedlo zařadit ho do toho plánu Vltavské cyklostezky a zastřešil jej kraj,“ uvedl Kubík. Starosta Vyššího Brodu Jindřich Hanzlíček navíc upozornil, že nová cyklostezka výrazně zvýší bezpečnost provozu. „První myšlenka o spojení Lipenska a Vyšebrodska přišla už před deseti, dvanácti lety. Cílem bylo, aby turisté, kteří jezdí po téhle frekventované silnici, mohli konečně jezdit bezpečně. Báli jsme se hlavně o děti,“ uvedl Hanzlíček.

Bezpečnost provozu byla klíčová i při výstavbě. „Víme, že jihočeské cyklostezky jsou neobyčejně vytížené značnou část roku, i proto jsme si velmi hlídali kvalitu a bezpečnost finálního povrchu,“ uvedl oblastní manažer Skanska ze závodu inženýrské stavitelství Čechy Radim Procházka.

Ojedinělým prvenstvím se může projekt pochlubit i z hlediska čerpání dotací. „Jde o první projekt cyklostezek, kde je příjemcem Jihočeský kraj. Až doposud je tu totiž stavěly jen obce. Bude-li se ve výstavbě konceptu Vltavské cyklostezky pokračovat se stejným úspěchem, a samozřejmě s podporou IROP, časem se na kole dostaneme od pramenů Vltavy až k jejímu soutoku s Labem,“ uvedl Petr Bouška, ředitel jihočeské pobočky Centra pro regionální rozvoj, které projekty IROP zastřešuje. Pro zajímavost dodal, že s pomocí evropských peněz bylo v Jihočeském kraji v posledních letech vybudováno 28 km cyklostezek.

Nově otevřená část Vltavské cyklostezky v úseku Loučovice-Vyšší Brod navazuje na 1,2 km dlouhý úsek mezi železničními zastávkami Lipno nad Vltavou a Loučovice, který byl dokončen loni.

Technické informace

Náklady na akci včetně DPH:
Celkové náklady s ohledem na náročnější úsek v trase přívodního kanálu: 92,5 mil. Kč
JčK: 31,27 mil. Kč IROP: 42,5 mil. Kč
SFDI: 18,73 mil. Kč

Zhotovitelé jednotlivých úseků:
SKANSKA a.s.: Loučovice – cyklostezka podél Vltavy Cyklostezka Vyšší Brod
EUROVIA CS, a.s.: Loučovice – cyklostezka podél náhonu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama