RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2023 21:03:00

Mezi dovedným manévrováním a handlováním se hranice někdy hledá těžko

Mezi dovedným manévrováním a handlováním se hranice někdy hledá těžko

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k snahám Maďarska o odblokování peněz z EU

 Mezi dovedným politickým manévrováním či hledáním kompromisu na straně jedné a nedůstojným handlováním nebo i vydíráním na straně druhé se hranice někdy hledá těžko.

Situace, kdy Evropská komise zjevně částečně i se snahou pomoci odblokovat jednání mezi Radou s Maďarskem uvolnila Budapešti část peněz (vázaných na provedení reforem soudní moci) před tím, než se v lednu začnou změny navrhovat, je zjevně na hraně toho prvního, ne-li za ní…

Viktor Orbán zjevně v reakci na to odchodem ze sálu nezablokoval jednomyslnost rozhodnutí o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou, aby záhy poté zablokoval úpravy rozpočtu, které jsou potřeba na dnes zcela nezbytnou podporu Kyjeva. (A tím jednoznačně posílil politickou pozici Kremlu, který jí též využívá na podporu své vojenské ofenzivy).

Když už se politici vydají na samou hranu přijatelných dohod a kompromisů, měli by mít rozumnou jistotu, že jde o dohody, které "fungují". Pokud je cílem Budapešti dosáhnout toho, že za každou "konstruktivnost", tedy akceptaci pozice všech dalších zemí EU, dostane v té či oné formě záplatu, je strategie "dealu" něco, co si společná Unie nemůže dovolit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama