Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2023 18:05:00

Hlavním viníkem tristního stavu je bezpochyby vláda

Hlavním viníkem tristního stavu je bezpochyby vláda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k růstu inflace

 Fialova vláda, přes hlasité a nepravdivé proklamace, si s vysokou inflací již dva roky neví rady a svými kroky její růst podněcuje a podporuje. V listopadu tak spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o dalších 7,3 procenta. I meziměsíční růst cen byl v listopadu poměrně značný, zejména v sektoru potravin. Ceny zeleniny meziměsíčně stouply o 2,6 procenta, ceny ovoce o 3,1 procenta.

V meziročním srovnání zcela dominoval růst cen elektřiny, která zdražila o 143 procenta. Ceny tepla a teplé vody meziročně vzrostly o 24,2 procenta. V oblasti potravin meziročně vzrostly ceny brambor o 28,5 procenta. Ceny nájemného v bytech vzrostly o 7,4 procenta, ceny vodného o 16,3 procenta a ceny stočného o 26,9 procenta. I proto jsou náklady občanů na bydlení v ČR, po přepočtu na paritu kupní síly, dlouhodobě jedny z nejvyšších v Evropě.

Takto dlouhotrvající vysoká inflace nemá v moderních dějinách ČR obdoby. Dochází proto k nevratnému znehodnocení úpor českých domácností, k propadu reálných příjmů občanů a poklesu konkurenceschopnosti českých firem. To vše rezultuje v dlouhodobý pokles spotřeby domácností a propad ekonomického výkonu, který v ČR, jako v jediné evropské zemi, dosud nedosáhl úrovně roku 2019, tedy období před vypuknutím epidemie onemocnění covid.

Hlavním viníkem tohoto tristního stavu je bezpochyby vláda premiéra Petra Fialy, která je v ekonomické oblasti zcela nekompetentní a svojí diletantskou a nebezpečnou rozpočtovou, daňovou a hospodářskou politikou dlouhodobý růst inflace přímo způsobuje. Přitom vláda má účinné nástroje pro boj s inflací. Patří sem hlavně snižování rozpočtového deficitu a státního dluhu a snižování cenové hladiny prostřednictvím poklesu nepřímých daní a kontroly a regulace cen v odvětvích, která ovládají monopoly a kartely, což je v ČR zejména oblast výroby, distribuce a prodeje energií a maloobchodního prodeje potravin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama