Karel Šebek

Odpovědně a poctivě
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2012 14:11:00

Problém nebo finta?

Problém nebo finta?

Zprávou dne se již poněkolikáté stal nedobrý stavební stav dětské části Fakultní nemocnice Motol.

Pracoval jsem pro správu budov této nemocnice od roku 1989 do roku 2000 a prošel jsem také tímto objektem od suterénu po střechu. Když někde strávíte deset let života, býváte k tomuto místu i později velmi vnímavý.

Dětská klinika v Motole je bezesporu ústav hodný obdivu. Nejsem si však jist, zda všechny prostředky, vynakládané na zabezpečení provozu tohoto zařízení, jsou využity s péčí řádného hospodáře. Není to poprvé, kdy se svolává tisková konference aby upozornila na problémy s opravami v nemocnici Motol. Co má paměť sahá, jednou to byl objev podzemních chodeb, jindy snad nějaká munice a nebo havárie vodovodního potrubí. Shodou okolností u toho byl vždy velmi rychle televizní štáb, dokonce jsem měl i dojem, že už čekal u místa, kde měla voda prasknout. Ostatně bývalá tisková mluvčí Motola Eva Jurinová měla při své praxi televizní moderátorky jistě čich na katastrofy.
  O problémech naší největší kliniky bychom jistě měli být informováni, jen mám jakési neblahé tušení, zda si tím zadavatel a dodavatel v dojemné shodě nevytvářejí jakési veřejné alibi na navýšení rozpočtu za nečekané vícepráce. Byl jsem u rekonstrukcí jiných starých a zanedbaných objektů a vím, že něco nepředvídaného se přihodit může. Přesto se musím ptát: Jak byl proveden stavební průzkum? Kdo projektoval rekonstrukci? Byly předem vypracovány znalecké posudky? Byly provedeny sondy?  Jak proběhlo výběrové řízení? Jaká je smlouva o provedení díla? Není náhodou nějakým způsobem propojený projektant, dodavatel a stavební dozor? Nepanují náhodou nadstandardní vztahy mezi vedením nemocnice a stavební firmou? 
  Chápu, že při restriktivním státním rozpočtu se peníze na opravy nemocnic shánějí stále hůř. Na druhou stranu se nemohu ubránit dojmu, že v Motole nasadili už několikrát osvědčenou fintu, jak přilít veřejné prostředky dodavateli nenápadnou cestou navýšení vysoutěžené ceny v podobě nečekaných nákladů. Celý ten mediální cirkus tak může být jen kouřovou clonou, která má zakrýt základní touhu při přerozdělování  státních peněz – vyčerpat co nejvíc, maximalizovat zisky. Byl bych rád, kdyby se na tiskové konferenci krizového štábu někdo zeptal, kdo konkrétně je za současný stav odpovědný a zda z toho budou vyvozeny nějaké osobní důsledky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama