RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2024 8:09:00

Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu

Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám potravin.

 Kam jdou příplatky za pivo, Nutellu a Actimel?

Příplatek za Nutellu nebo Pilsner Urquell, které proti německým cenám "účtují" naši obchodníci, by se možná dal vysvětlit poněkud svéráznou snahou o zlepšení zdraví populace (kterou ale neguje obrovské množství jiných "výživných" položek v regálech včetně metrů tvrdého alkoholu). O desítky procent si ale u nás připlatíte i za zdravé položky typu nápoje Actimel (navíc při absenci levnější, privátní verze, běžné třeba v Německu).

A tak se nabízí otázka:

Je to o tom, že nákupčí našich obchodních řetězců jsou tak nešikovní, že za řadu výrobků platí o desítky procent víc než kousek na západ od nás? Anebo jdou desítky procent do kapes obchodníka, který pak krmí občany pohádkami o drahých energiích, o tom, jak u jiných položek (kterýchpak?) marži snižuje anebo se jen kritikou promlčí?

Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu. Z mé anekdotické evidence lze u nás nakoupit přeci jen levněji. Obvykle ale nikoliv stejné položky. A u těch našich levnějších se občas vkrádá do mysli i otázka kvality.

Proto pochopit, zda naše řetězce zaměstnávají nešikovné nákupčí, nebo zda "českými příplatky" nezvyšují své zisky, by bylo docela fajn. A to samozřejmě poté, co se rozdíl cen zohlední o "desetníky" způsobené jinou daní (nadsázka, jde o koruny, ale jen malý rozdíl cen) a podobný náklad na kurzové riziko, které též zboží prodražuje.

P.S. Link i pro pana Prouzu, který má ekonomiku řetězců v malíčku, a tak nám snad snadno věci vyjasní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama