Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2024 22:23:00

Eurofederalisté zneužívají současnou válku na Ukrajině k prosazení vlastní agend

Eurofederalisté zneužívají současnou válku na Ukrajině k prosazení vlastní agend

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k EU.

 Moje včerejší vystoupení na konferenci ve Varšavě: odkaz ZDE, začátek cca 56:30 min.

Soustředil jsem se na to, jak “eurofederalisté” zneužívají i současnou válku na Ukrajině k prosazení své vlastní politické agendy.

1) Jednak protlačují zrušení národního veta při rozhodování v Radě EU a naopak zavedení většinového hlasování do dalších několika desítek oblastí. Argumentují tím, že národní veto brání dosažení evropské jednoty třeba proti Putinovi, mávají Orbánem.

Orbán se nám sice může nelíbit, ale obětovat kvůli jedné situaci jeden ze základních principů EU - tedy rovnost hlasů - je nebezpečné a hlavně nevratné. Tlak, jemuž je vystaven Orbán kvůli Ukrajině, může být totiž uplatněn vůči kterékoliv jiné zemi v jiném citlivém tématu (zemědělství, jaderná energie) a bez národního veta je pak taková země bezmocná.

2) V rámci boje proti ruským dezinformacím se “eurofederalisté” také snaží delegitimizovat a dehonestovat všechny vůči EU kritické hlasy coby “protievropské” a “protizápadní” či dokonce “proruské” narativy a vytěsnit je tak z demokratického diskursu. Nadnárodní byrokracie, média hlavního proudu a “proevropské” neziskovky postupují ruku v ruce s cílem ovládnout kontrolovat a regulovat otevřený informační prostor a zajistit v něm prosazení vlastních propagandistických “narativů”.

Obě tyto tendence jsou ohrožením naší demokracie a je třeba se jim postavit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama