RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2024 4:36:00

Slovo bezpečnost se posunulo na první místa všech evropských diskuzí

Slovo bezpečnost se posunulo na první místa všech evropských diskuzí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k NATO.

 Bezpečnost. Evropské téma č.1.

Vstup Švédska a nedávno také Finska do NATO jen potvrzuje klíčový význam Severoatlantické aliance pro evropskou bezpečnost. A také význam slova bezpečnost ve vojenském smyslu pro Evropu. S protiprávní již dva roky probíhající válkou nedaleko od našich hranic se slovo bezpečnost posunulo na první místa všech evropských diskuzí, a nejinak tomu bylo při nedávné plenárce Evropského parlamentu.

Z debaty bylo zřejmé, že nutnost posílení obranných kapacit si Evropa po letech podceňování rizik dobře uvědomuje. Potvrzuje to i nárůst rozpočtů na obranu zemí EU o 20 % za poslední rok, přičemž se očekává, že 18 členů naplní 2 % požadavek NATO. A to nejen z důvodu podpory Ukrajiny, ale také kvůli zachování geopolitické role Evropy v dnešním světě, kde „hrubá“ síla, bohužel, hraje znovu stěžejní roli. A v neposlední řadě také kvůli naší vlastní bezpečnosti.

Za budováním evropských kapacit není „jen“ agrese Ruska, ale také rizika spojená s konfliktem v Gaze nebo nárůstem počtů autoritářských vůdců jako např. v Íránu. Nejde přitom o budování paralelní obranné organizace k NATO, ale o posílení evropského pilíře NATO, který má ke konfliktu „nejblíže“. NATO je obranným pilířem Evropy č. 1 a pevně věřím, že tomu tak dlouho bude. Signály z USA ale musíme brát vážně. Úkolem Evropy proto je chovat se v rámci NATO odpovědně s ohledem na současnou realitu plnou nejistot. Protože i my jsme NATO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama