Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2024 8:06:00

Chcete zajištění obrany? Nebo chcete jen mír?

Chcete zajištění obrany? Nebo chcete jen mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výdajům na armádu.

 Pane předsedo Metnare, dobře víte, že nemluvíte pravdu. Projekt F-35 nás rozhodně nestojí většinu peněz určených na investice. Letos je na ně určeno přes 70 mld. korun, z toho na F-35 dáváme 15 mld., takže platby na F-35 z investic tvoří ani ne čtvrtinu. Platby jsou navíc rozloženy v čase, aby co nejméně rozpočet Ministerstvo obrany České republiky zatěžovaly. Odhadované náklady na F-35 za roky 2024 – 2034 jsou tedy průměrně 7,3 % celého obranného rozpočtu.

A není ani pravda, že jsme odložili další projekty kvůli jejich nákupu. Podfinancování Armáda České republiky je tak obrovské, že vše najednou prostě nakoupit nejde. Pokud by vaše vláda měla odvahu dávat na obranu více peněz a plnit závazky vůči sobě i spojencům dříve, mohli jsme teď být v jiné situaci.

A jak to vlastně máte, pane předsedo, v té Lepší vládě s tou obranou? Chcete její zajištění? Nebo chcete jen mír? Ona totiž obrana a bezpečnost není zadarmo a něco stojí, víte?

Ke zprávě NKÚ (která jen tak mimochodem sledovala i vybraná období vašeho vládnutí) jsem se vyjádřila v tiskové zprávě, tak ať to nemusíte hledat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama