PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2024 9:48:00

EU se bude muset změnit, být blíže k občanům a lépe odpovídat na jejich potřeby

EU se bude muset změnit, být blíže k občanům a lépe odpovídat na jejich potřeby

Kandidátku do evropských voleb podali v úterý 2. dubna 2024 na ministerstvu vnitra osobně zástupci Sociální demokracie.

 Lídrem kandidátky je mezinárodně známý a zkušený politik Lubomír Zaorálek. Strana nabízí jistotu, že vždy bude prosazovat sociálně zaměřenou politiku podporující pracující, seniory i rodiny. Na kandidátce Sociální demokracie jsou i zástupci politického hnutí Budoucnost. V první pětce kandidátky jsou čtyři ženy. Strana do voleb vysílá také řadu mladých kandidátů a kandidátek.

„Sestavili jsme kvalitní kandidátku v čele se zkušeným lídrem. Tento tým bude schopný od první chvíle pracovat v Evropském parlamentu na srovnávání životní úrovně českých občanů s občany západních zemí,” řekl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

„Evropská unie se bude muset změnit, být blíže k občanům a lépe odpovídat na jejich potřeby. Evropská unie by měla zajišťovat nejen bezpečnost a stabilitu, ale i sociální soudržnost. To se bohužel v posledních letech nedaří,“ doplnil volební lídr Lubomír Zaorálek.

„Jsme jedinou skutečně levicovou kandidátkou do Evropského parlamentu. Chceme zastupovat zájmy pracujících, rodin i seniorů. Mezi českými politiky jsme jediní, na které je v tomto ohledu spoleh,“ uvedl předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová připomněla, že Sociální demokracie s národní seniorskou organizací spolupracuje dlouhodobě. „Problémy seniorů současná vláda nezvládá řešit. Je třeba se touto skupinou sociálně zranitelných lidí skutečně seriózně zabývat, a to i na evropské úrovni,“ podotkla.

Jednička hnutí Budoucnost na kandidátce SOCDEM Klára Školníková je připravena v politice zastupovat zájmy mladé generace. „Hovoříme se Sociální demokracií o stejných tématech, jakkoli některá z nich vnímáme citlivěji a popisujeme je s různou mírou naléhavosti. Pro mladé jsou klíčové nejen problémy s bydlením, ale výrazně také budoucnost klimatu, a tedy životních podmínek mladých,” dodala.

Zvolení europoslanci vstoupí v Evropském parlamentu do sociálně demokratického poslaneckého klubu. Ten je v současnosti druhý nejsilnější.

Stručné profily prvních pěti kandidátů:

1. Lubomír Zaorálek

je místopředseda Sociální demokracie, vysokoškolský pedagog, je zástupcem MDA v byru Nadace pro evropská progresivní studia (FEPS), bývalý poslanec za a ministr kultury ČR (2019–2021), v letech (2009–2018) byl místopředsedou Sociální demokracie, byl ministrem zahraničních věcí ve vládě Bohuslava Sobotky (2014–2017), vystudoval filozofii a ekonomii na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně, patřil mezi zakladatelem Občanského fóra na Ostravsku.

2. Daniela Ostrá

je místopředsedkyně Sociální demokracie a odborná asistentka Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Zaměřuje se na oblast politického marketingu, volebních kampaní, politické komunikace a volebního chování. Je absolventkou Akademie sociální demokracie a PES Academy (vzdělávacího programu Strany evropských socialistů). Kromě odborné produkce příležitostně publikuje také v Deníku Referendum. Podílela se na vzniku mezinárodního sborníku Volby během pandemie.

3. Lenka Desatová

je od roku 2021 předsedkyní Rady seniorů ČR, byla šéfredaktorkou časopisu Doba seniorů, dlouhodobě pracovala v médiích a marketingu.

4. Kvetoslava Kotrbová

je vysokoškolská pedagožka, hygienička, epidemioložka, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

5. Klára Školníková

je spolupředsedkyní hnutí Budoucnost, pracuje jako analytička státní a evropské politiky životního prostředí, věnuje se tématům klimatické krize, správnému fungování demokratických struktur a důstojným pracovním podmínkám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama