JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2024 15:14:00

Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod

Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2024 k historickým úspěchům ODS

Dobrý den, děkuji za slovo.

Pan kolega poslanec Babiš tu řekl větu: "My jsme s Petrem Fialou nikdy neseděli." Já myslím, že to je pro oba dva velmi (Se smíchem.) dobrá zpráva... (Pobavení v sále.) a přeji vám oběma, aby u toho zůstalo. A dovolte mi jenom pár slov k (Občanské demokratické straně?), když máme ten kongres. A budou to jenom fakta.

Za prvé, ODS je jediný právní nástupce a revolučního Občanského fóra, který dodnes existuje. Je to rarita v celém východním bloku. Kde máte polskou Solidarność? Kde je HZDS a podobné strany? Všechny zanikly. Pokud jde o to, co zůstalo po ODS, mohl bych toho říkat mnoho, ale není na světě v chodu státu jenom ekonomika. Po ODS zůstala efektivní, dodnes platná Ústava České republiky - neboli konstrukt českého státu, který se jednoznačně podařil. Po ODS zůstalo zakotvení základních lidských práv a svobod - dodnes platné.

Já musím říci, že nejlepšího důkazu o kvalitě české ústavy než v tom, že i hnutí ANO, když bylo u moci zhruba osm let, tak nepřišlo s žádným návrhem, aby ústava se měla nějak měnit, to znamená, taky ji vzali jako kvalitní dokument a neměnili ji. A současně ODS - jistě se staly různé věci, které se státi neměly - ale provedla Českou republiku budoucí, a tedy Československo, úspěšnou dekomunizací, což je také pravda, protože v jiných státech, a to zase není pouze ekonomika, to také probíhalo složitěji a dodnes se s tím vypořádávají různým způsobem.

Mohl bych mluvit déle a nechci, ale neviďme jenom to negativní. A opakuju, je-li nějaký právní nástupce revoluce z roku 1989, který přežil všechno, je to jenom ODS v celé východní Evropě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama