Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.08.2012 13:41:15

Bezmoc bezmocných

Bezmoc bezmocných

Období testování systému tzv. sKaret máme za sebou a můžeme „bez obav“ přistoupit k jejich distribuci mezi klienty různých forem sociální podpory.

Ministr Drábek optimisticky soudí, že by spuštění nového systému neměly doprovázet nějaké komplikace (mimochodem - opakovaně mě u pana ministra udivuje nejen nedostatek empatie a jeho téměř až arogance vůči občanům, ale i bohorovnost, hraničící až s lékařskou diagnózou). Podle vzoru „ministr“ jásají i ministerští úředníci, zatímco obyčejní slušní lidé, kteří jsou odkázáni na některou z forem sociální podpory, očekávají řadu problémů a nepříjemností. Jak to tedy s sKartami je?

Podle týmu ministra Drábka lze peníze z účtů sKaret vybírat v bankomatech České spořitelny, a to jedenkrát měsíčně zdarma. Pokud nemá držitel sKarty v obci bankomat, může si peníze vybrat za poplatek v pobočce České spořitelny nebo za poplatek v bankomatu jiné banky. Ale pozor, máme tady novinku: Česká spořitelna se dohodla se sítí prodejen COOP (Jednota) na možnosti využití služby „cash back“, tedy vyplacení hotovosti při nákupu, respektive jeho placení v prodejně.  Ovšem, chce-li klient takto získat ze svého účtu nějakou hotovost, musí nejdříve nakoupit za 300 Kč a pak si může vyzvednout maximálně 1 500 Kč.  Skvělá služba ve stylu nechci slevu zadarmo!

Podívejme se na věc očima dejme tomu 80leté důchodkyně, která má vlivem zdravotních problémů omezenou pohyblivost a žije na jihočeském venkově. Bankomat ani pobočka ČS v obci není. Může zajet do města, ale autobusem to asi nepůjde, nebude-li mít peníze na jízdné. Může zavolat dceři nebo synovi (pokud je má a žijí poblíž), popřípadě sousedovi nebo někomu dalšímu, kdo disponuje vozem, není zrovna v práci, a je ochoten ji někam dopravit, aby si mohla vyzvednout peníze. Co když je bankomat mimo provoz, co když je ta paní na vozítku a bankomat nemůže dobře obsluhovat? Podle pana ministra žádný problém – jen ať svůj PIN svěří někomu spolehlivému! Samozřejmě může zajit i do nějaké pobočky, ale přijde o nějakou tu korunu při výběru hotovosti na přepážce. K tomu všemu se musí připravit na výdaje za jízdenku, eventuálně příspěvek na benzín…

Pan Drábek jistě namítne, ať si dojde do „Jednoty“. Ano, je to možné, ale aby si mohla vyzvednout 500 Kč, které chce dát vnoučeti k narozeninám, musí nakoupit zboží, které nepotřebuje, min. za 300 Kč, a to navíc v obchodě, kam normálně nechodí, protože jsou třeba dražší, nemají vždy čerstvé uzeniny a kromě toho jsou o 500 m dále než třeba FLOP, kam chodí běžně nakupovat. Myslíte si, že jde o extrémní případ přitažený za vlasy? Já ne.

Aby se tato paní a mnoho ostatních dostali k penězům, na které mají ze zákona nárok, musí vydat ze svého měsíčně řádově desetikoruny až stokoruny, musí podnikat řadu kroků, které mnozí z nich zvládají jen s obtížemi, které jsou jim nepříjemné a které mnohdy snižují jejich důstojnost.

A to všechno proto, že když pan ministr Drábek neumí vyřešit problém několika tisíc nepřizpůsobivých, udělá z dalších mnoha desítek tisíc ostatních občany druhé kategorie. Argumentu, že systém ušetří stamilióny, nevěřím. Je to spíš kšeftík pro spřátelenou banku. Pro banku, která na tom jen a jen vydělá, protože poplatky, které nemůže vybírat od držitelů sKaret, si vybere od všech svých dalších klientů.

Osobně to celé vnímám jako jeden z kroků současných koaličních stran ve snaze ignorovat zájmy občanů této země a prosazování zájmů bank a pravicových elit na úkor všech ostatních. Ve výsledku to snižuje bezpečnost každého občana i státu jako celek. A vy pane ministře – dávejte pozor, ať o tu svoji bohorovnost nezakopnete a neupadnete. Je tak velká, že byste se mohl ošklivě zranit.

J.Zimola, jihočeský hejtman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama