RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2024 8:16:00

Priorita. Posílení konkurenceschopnosti našich firem

Priorita. Posílení konkurenceschopnosti našich firem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konkurenceschopnosti evropských firem.

 Bezpečnější a odolnější Evropa ve strategických oblastech.

Globální ekonomika se rychle mění, stojí za tím nové technologie, nárůst konkurenceschopnosti asijských zemí, pokles globálního obchodu i dekarbonizace. A v této transformaci ekonomik Evropa nehraje první ligu. Posílení konkurenceschopnosti našich firem a strategické odolnosti Evropy v klíčových oblastech dneška proto musí být jednou z našich jasných priorit. Investice do inovativních a digitálních technologií jsou totiž zásadní nejen pro náš ekonomický růst v konkurenci firem z jiných částí světa (která opravdu nespí), ale také pro naši bezpečnost.

Jsem moc rád, že jsme nedávno na plénu EP schválili silnou většinou Platformu strategických technologií pro Evropu (STEP) jako součást dlouhodobého „rozpočtu“ EU. Znamená to, že význam těchto investic si snad uvědomuje většina Evropy. STEP má za cíl upevnit a posílit postavení Evropy v klíčových technologických oblastech za pomocí nasměrování investic z různých programů a fondů EU do těchto inovativních projektů.

V důsledku schválené revize byl navíc navýšen rozpočet Evropského obranného fondu (o 1,5 mld. euro), který se soustředí na spolupráci evropských podniků v oblasti obrany a jejich inovací.

Navýšení tohoto rozpočtu mohlo být i vyšší, ale jsem moc rád, že si Evropa uvědomuje význam posílení své strategické odolnosti, která je předpokladem pro její bezpečnost i ekonomický růst.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama