Albert Kukol

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2024 18:58:46

154 let od narození Vladimíra Iljiče Lenina

154 let od narození Vladimíra Iljiče Lenina

Lenin žil, Lenin žije, Lenin bude žít!

 V. I. Lenina, jehož výročí narození si dnes – 22. dubna - připomínáme, není potřeba dlouze představovat. I když možná ano, protože když si přečtete heslo »Lenin« ve slovníku před rokem 1989 a po něm, nabudete snadno dojmu, že jde o dvě úplně jiné osobnosti. Přes 30 let hanobení všeho předlistopadového pokřivilo mj. pohled na významné osobnosti komunistického hnutí. Je samozřejmé (a nebylo by to ani dialektické), že nelze na žádnou z významných postav dělnického hnutí pohlížet zcela nekriticky. Kult osobnosti jsme zavrhli již dávno, na rozdíl od současných liberálů v případě Václava Havla, kterého namísto balzamování neváhali rovnou oživit v podobě hologramu hlásajícího pravdu a lásku zfanatizovanému Václaváku, osadit města jeho lavičkami, přejmenovat letiště a provést v jeho jméně další zhůvěřilosti. 
Buď jak buď, odkaz V. I. Lenina je pro dnešek velmi aktuální. Z velkých historických postav i událostí se musíme umět poučit, vzít si z nich to pro dnešní praxi použitelné a podrobit analýze to, co z dnešního pohledu považujeme za problematické.
Lenin ve svém díle dokáže pomoci s pochopením Marxe a každému se zájmem o myšlenky komunismu bych doporučila přečíst si alespoň pár základních prací jako Tři zdroje a tři součásti marxismu (1913), Stát a revoluce (1917), Dětská nemoc levičáctví v komunismu (1920), Co dělat? (1902).
Lenina je dobré vnímat také jako průkopníka, a to hned v několika oblastech. Svou praxí pomáhá pochopit vedoucí roli komunistické strany v obraně zájmů pracujících. Na to se v průběhu posledních let trochu zapomnělo a nebylo by možná od věci si tento princip zopakovat a soustředit své síly na oslovení těch skutečně utlačovaných, kteří v kapitalismu reálně trpí.
V. I. Lenina je možno analyzovat, kritizovat, ale nikdy nesmíme přistoupit na to, aby nám dnešní elity diktovaly, zda se k němu máme nebo nemáme hlásit, případně jak. Pokud totiž na tuto hru přistoupíme, bude to znamenat ignorování kvalitního teoretického základu cesty k osvobození člověka a staneme se spolupachateli útlaku.
Lenin dodnes patří mezi obrovské světové myslitele a velikány! 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama