Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2012 20:02:39

Tak trochu teleshoppingové zdravotnictví

Tak trochu teleshoppingové zdravotnictví

Chceš mít lepší péči? Připlať si. To je již delší dobu jeden z viditelných „reformních“ kroků ministerstva zdravotnictví.

A za co, že mohu (když na to mám) připlácet? Teoreticky za zkušeného operatéra, laserovou operaci šedého zákalu a nyní nově zřejmě i za šetrnější narkózu.

Skutečně. Podle plánu ministerstva zaplatím hotově před operací 2 500 korun a proberu se z narkózy jako z růžového snu. Co se stane, když je nemám či z jiných důvodů nedám, těžko říci. Snad mne nebudou budit kbelíkem ledové vody se slovy „vstávej osobo“. Ale ministerstvo na to určitě pamatuje – když ne v návrhu, tak v nějaké nezbytné následné úpravě. Tedy doufám.

Co na tom, že se prvních osm nadstandardů zatím moc neujalo a pacienti stále dávají přednost hrazené péči.  Do výběru operatéra se navíc nehrnou ani nemocnice samy. Krajská nemocnice v Liberci dokonce zdůrazňuje, že za svůj hlavní úkol považuje poskytnout pacientům nejlepší péči v náročnějších případech, při velkých operacích, a nadstandardům se tudíž chce vyhýbat.

A brzy přibudou další důvody, proč nadstandardy odmítnout.  Například zařazení "navigace" při náhradě kloubu (mimochodem za 10-15 tisíc korun) mezi nadstandardy není fér, zvlášť pokud se prezentuje jako metoda, díky které chirurg přesně zjistí, kam a jak umístit endoprotézu, užívaná dosud standardně a zdarma.  Při takové prezentaci této metody už nejde o nadstandard, tady se pacient rozhoduje o kvalitě. Tedy o tom, zda bude kloub fungovat tak jak má, nebo ne.

To je v rozporu jak s Hippokratovými zásadami, tak i se zdravým rozumem i zákony. Vždyť zdravotní pojištění si platí všichni pacienti a mají tedy právo na přesně umístěnou kloubní náhradu – ta nesmí být jen pro ty, kdo na to mají.

Jelikož však mají tyto a podobné „reformy“ prozatím zelenou, nezbývá než popřát těm nešťastníkům, kteří na to nemají, a kterým má být operována kloubní náhrada pevnou ruku operatéra a hodně štěstí. Aby se třeba po „standardním“ probuzení z narkózy neocitli ve stavu částečné invalidity.

Přesto však existuje nadstandard, který by se mi líbil, totiž příplatek za kvalitní narkózu. Prostě bych zaplatila 15 tisíc korun (klidně i více), a když bych se probudila, tyto a podobné asociální a nespravedlivé reformy by tu už nebyly. Jelikož ovšem takovou narkózu nenabízí ani ministr Heger, ba ani teleshoppingový Horst Fuchs (který má jinak úplně všechno), nezbývá, než abychom s tím něco podnikli my, voliči, sami.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama