Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2012 9:57:32

Volit či nevolit ? A koho ?

Volit či nevolit ? A koho ?

Za poslední rok jsem zaznamenal další nárůst skepse, rezignace a zhnusenosti valné části občanů ve vztahu k politice, politikům a volbám. Stále častěji se objevují různé návrhy jak vyjádřit svou nespokojenost a poškodit stávající parlamentní strany.

 

Bohužel všechny návrhy a teorie vhození prázdných nebo neplatných lístků jsou jen hloupé výkřiky, a mám podezření, že vznikly právě ve stranických sekretariátech etablovaných parlamentních stran. Níže vysvětlím proč.

1) teorie nevyplněných či neplatných volebních lístků - za účel takovéto volby je vydáváno poškození parlamentních stran, které za takové hlasy nedostanou volebním zákonem určených 100kč za hlas, a vyjádření protestu.       Výsledek  této volby je ale NULA. Parlamentním stranám vůbec nejde o nějakých 100 kč za hlas, byť třeba při zisku 1000000 voličů se jedná o částku 100 milionů. Vždyť tu samou nebo větší částku dostanou strany jako dar od státu za křesla senátorů a poslanců.... jen na 1 poslance dostává strana příspěvek 900 TISÍC kč za rok.  Za pouhých 70 poslanců je to tedy 63 MILIONŮ ročně x 4 roky... a jsme na 252 MILIONECH ... a to bez senátorů ..... jasně vidíme, že o 100 kč za hlas stranám nemusí jít vůbec. Nemluvě o tom, že jakmile se dostanou strany a tedy jejich politici do ministerských a dalších křesel, ovládají a také kradou majetek i finance v řádech miliard.  Hodnocení .... ŠPATNÉ ŘEŠENÍ !!!

2) nevolit - účel této volby je vyjádření nespokojenosti se stávající politickou situací, jakási forma protestu. Praktikují a praktikovat hodlají lidé, kteří již zcela rezignovali na své volební právo, v historii mnohdy krvavě zaplacené. Často se na znechucení politikou a nevolbu vymlouvají i lidé, kteří jsou prostě jen líní dojít do volební místnosti, ale nejsou ochotni se ke své lenosti přiznat.       Výsledek tohoto jednání je také NULA. respektive výsledek je záporný, protože zaručuje převahu právě etablovaných stran a pokračování jejich špatného vládnutí. Ve státě jako je ČR, kde není ve volebním zákoně procentuální kvóta stanovující platnt a neplatnost voleb, je dokonce znechucení voličů a nevolba hlavním cílem etablovaných stran ..... zaručuje jim poslanecká křesla a politickou moc se všemi požitky i v situaci,kdy by volili jen rodinní příslušníci stávajících poslanců a senátorů.... což je v těchto rodinách samozřemostí. Proto vnímejte, že se politická garnitura ani nesnaží příliš tutlat své aféry. Naopak některé jsou cíleně rozdmýchávány, aby pak byly s velikou pompou prohlášeny za "sice nemorální, ale nikoli protizákonné" a provinilci nejsou prestáni .... občané tím více získávají pocit, že se nic nezmění ať zvolí kohokoli, pocit, že politici mohou vše a jsou beztrestní, a dále propadají skepsi a beznaději.   Hodnocení .... VELMI ŠPATNÉ ŘEŠENÍ !!!  

Obě varianty 1) i 2) jak vidíte jasně nahrávají stávajícím parlamentním stranám, zaručují jim korýtka, moc i finance v řádech miliard, a nijak významně je nepoškozují. Jak se tedy zachovat ?

Nejprve si ujasněme co je vlastně řešení ..... a) změna volebního zákona, která bude obsahovat právě kvótu pro neplatnost voleb, zrušení 5% hranice pro vstup do Sněmovny, možnost i poslance volit přímo;  b) možné zrušení Senátu; c) nastavení systému odvolatelnosti politiků; d) zavedení hmotné zodpovědnosti politiků a státních úředníků za prokázané způsobené škody, uzákonění vyrovnaného rozpočtu, omezení poslanecké imunity skutečně pouze na projevy ve Sněmovně.... toto jsou jen základní body, celkem je toho mnohem víc, co je třeba změnit, nicméně jedno je jisté ..... minulé ani současné parlamentní strany nic takového nenavrhnou a prosazovat nebudou, protože stávající systém jim naprosto vyhovuje - však si ho také pečlivě nastavily samy pro sebe.

Z uvedeného jasně plyne jediné - pokud existuje nějaké řešení, pak je v tuto chvíli mimo parlament. Pouze u mimoparlamentních stran najdeme dnes návrhy, které by dokázaly vyvést zemi z krize politické i hospodářské a finanční, a které by zavedly výše zmíněné prvky přímé demokracie, umožňující kontrolu práce politiků i jejich potrestání za případná pochybení.

Věřím, že v ČR existuje dost rozumných občanů, kteří si toto vše uvědomí, a konečně začnou jednat podle zdravého rozumu.  Musíme se naučit hledat alternativy. Nebát se kompletně vyměnit a poslat na politické hnojiště ty, kdo prokazatelně zneužili důvěru obdrženou ve volbách. Musíme se naučit nevolit "menší zlo", ale volit novou cestu, i za cenu, že kompletně vyměníme osazenstvo parlamentu každé čtyři roky, dokud nenajdeme politiky, kteří si důvěru občanů zaslouží.

Znám teď jediné správné řešení ... NEVOLTE ŽÁDNOU STRANU, KTERÁ BYLA V PARLAMENTU V POSLEDNÍCH 20 LETECH. Hledejte mimo Parlament. Určitě najdete 3-4 neparlamentní strany, které jsou volitelné.  A dejte jim svou důvěru.

P.S.: Přesně čekám příval argumentů o tom, že ti noví budou krást také a více. Nevěřím tomu a jsem i ochoten to risknout. Protože navázat korupční kanály nějakou dobu trvá, a rozhodně nikdo nebude krást tolik jako ti, kdo tam sedí dnes, kdo už krást umí, kdo si nastavili zákony tak, aby jejich zlodějiny byly téměř nepostižitelné....viz třeba Kalouskův systém armádních zakázek , kde zlodějina byla povýšena na "zavedenou praxi" neumožňující kontrolu výše ceny kupovaného materiálu.

originál článku jako vždy na webu zde: http://politika-zdraveho-rozumu.webnode.cz/news/volit-ci-nevolit-a-koho-/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama