Roman Jandík

  • ODS
  • Roztoky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2012 20:45:11

Co slibuje KSČM v krajských volbách?

Co slibuje KSČM v krajských volbách?

Ač nepokládám předvolební průzkumy volebních preferencí za směrodatné, s údivem pozoruji narůstající preference levicových stran, zvláště KSČM.

Zajímalo mě, jak to ta geniální KSČM dělá, tak jsem se jal zkoumat její program. V zásadě je rozdělen do dvou částí, v první části říkají proti čemu jsou, což většinou nemá s krajskou politikou nic společného a v té druhé naopak slibují všechno možné i nemožné, nicméně bez konkrétních způsobů řešení. Pevně doufám, že si jejich program přečte co nejvíce voličů, protože i středně intelektuálně vyvinutý jedinec musí přijít na to, že je to jen pozlátko, které v jádru nic nepřináší. Laicky řečeno, jsou to jen kecy.

Hned jako první mě vystrašil nadpis „Ve službě občanům chceme pokračovat. Máme na co navázat.“ Nechci ani tak argumentovat spoluprací komunistů s hejtmanem Rathem, spíše mě utkvěla v hlavě věta ze stanov KSČM. Zde se píše, že program a charakter strany vychází z „marxistické teorie otevřeného dialogu“. KSČM má tedy rozhodně na co navázat, připomeňme si, že tato teorie, ke které se strana stále hlásí, otevřeně podporuje třídní boj mezi jednotlivými skupinami obyvatel, což všichni doufám i po letech víme, co v praxi znamená.

Dále si vezměme dvě ideové libůstky z programu KSČM:

1, Usilujeme o snižování nezaměstnanosti, a proto podporujeme zadávání krajských zakázek firmám, které mají sídlo ve středních Čechách.

Tento bod mě opravdu zaujal. Jak toho soudruzi chcete dosáhnout? Fakticky vzato není možné vypsat výběrové řízení na jakoukoliv veřejnou zakázku s hodnotícím kritériem „sídlo firmy ve středních Čechách“. Co když umějí firmy například ve východních Čechách stavět silnice levněji a kvalitněji? To je z výběrových řízení vyřadíme? Tento bod programu defacto říká, že při výběrových řízeních nechtějí postupovat transparentně.

Přiznejme si, že kraje nemají na zaměstnanost příliš velký vliv a spíše než co jiné, by se úředníci neměli zaměstnavatelům plést pod nohy. Jediné, co může kraj dělat, je omezovat byrokracii a podporovat mobilitu pracovní síly, což jsem ovšem v programu komunistů nenašel.

2, KSČM podporuje účelné a promyšlené vynakládání prostředků zejména v oblasti investic a služeb pro občany. Požadujeme průhledná výběrová řízení, antikorupční opatření a důslednou i veřejnou kontrolu řízení, včetně kontroly oprávněnosti výše finančních příspěvků pomocí tabulek prací a zpětného vyhodnocení projektů. Proto usilujeme o hospodárnou, efektivní, výkonnou a při tom optimální krajskou samosprávu a veřejnou kontrolu krajských výdajů. 

Na tomto programovém bodu je vidět, z čeho těží KSČM. Fakticky se jedná o stranu, která za posledních dvacet let neměla za nic odpovědnost a tudíž si hraje na čistou. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ve středních Čechách je tomu ale jinak. V posledních čtyřech letech byla KSČM součástí krajské koalice a podpořila všechny kontroverzní projekty ČSSD. Ohánět se čistotou není rozhodně na místě. Zajímalo by mě, jaká antikorupční opatření mají soudruzi na mysli? Kterak jim kontroly v uplynulých letech fungovaly? Moc to vidět není. Pravdou je, že když někdo chce výběrovým řízením manipulovat, cestu si najde, žádné tabulky tomu nezabrání. Jediným možným řešením je celkově omezit objem výběrových řízení a krajské agendy jako celku. Služby delegovat na soukromý sektor a v ideálním případě bychom kraje mohli úplně zrušit a tudíž bychom snížili korupci o 100 %.

Roman Jandík

Předseda ODS Roztoky a kandidát do Zastupitelstva Středočeského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama