Mgr. Romana Žatecká

  • BPP
  • Česká Lípa
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2012 0:27:52

Experimenty se zdravotnictvím nás ještě budou bolet

Experimenty se zdravotnictvím nás ještě budou bolet

O rušení nemocnic se zatím nahlas nemluví, ale všichni víme, že už číhá za rohem. Až dojde na změny ve stávající síti nemocnic, bude důležité, jak se k ní postaví kraje.

Zachování kvalitní a dostupné zdravotní péče tak, jak jsme na ni zvyklí, silně ovlivňují finance, které tento systém potřebuje -  na zařízení, preparáty, léčebné postupy, mzdy a další. Pod tlakem těchto nákladů se mílovými kroky blíží redukce sítě zdravotnických zařízení, kterou si pravicová vláda stanovila jako jeden z pilířů reformy zdravotnictví. A už se na ni i pilně připravuje. 

Rušení nemocnic už není strašákem, ale reálnou hrozbou. Byť dosud vláda nevymyslela nic, aby motivovala poskytovatele zdravotní péče k hospodárnosti, definovala rozsah hrazené péče, využila potenciál úspor využitím informačních technologií a definovala spravedlivé a vhodné úhrady za poskytnutou péči pro nemocnice. Nedivím se - zdravotnictví je stále velmi málo průhledné, až by se skoro zdálo, že záměrně.  Záměrně možná také chybí vůle k tomu, aby existoval spolehlivý zdroj dat pro měření kvality a výkonnosti jednotlivých zdravotnických zařízení.

 A tak až dojde na rušení nemocnic, bude to velká bitva Ministerstva zdravotnictví, VZP, krajů a poskytovatelů zdravotní péče. Troufám si předvídat, že pravicová vláda pro tento choulostivý krok zvolí cestu Příkaz bez diskuse. Bude tedy velmi záležet na tom, jak se kraje k redukci sítě postaví.

Jasně říkám, že jsme pro zachování dostupné zdravotní péče pro všechny občany kraje. Zachování páteřních nemocnic, tedy Krajské nemocnice v Liberci a Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, považujeme za svůj zásadní úkol. Českolipská nemocnice má solidní technické vybavení, špičkové odborníky, dostatečně široké služby, možnosti dalšího rozšiřování v případě potřeby. Chápu nutnost rychlých investic do její opravy tak, aby nepadala pacientům na hlavu. Chci garantovat její zachování i pomoc s rekonstrukcí, protože je to jediná nemocnice v této části Libereckého kraje se spádem 110 tisíc obyvatel.  Rýsující se stavba heliportu v liberecké nemocnici je pro mne též signálem, že zde zůstane zachována centrová péče. Medicínská i ošetřovatelská vysoká úroveň tohoto krajského zařízení též potřebuje garance, minimálně svého dalšího rozvoje ve střednědobém horizontu.  

V kraji je ještě šest dalších nemocnic, které mají jiného vlastníka než kraj a jsou důležité a hlavně dostupné pro obyvatele horských oblastí kraje. V nadcházejících krajských volbách by měl každý volič dobře zvážit, koho pověří mimojiné i mandátem k vyjednávání o budoucnosti zdravotnictví v kraji. Zda chce mít po ruce kvalitní péči bez úhrad, nebo za ní jezdit desítky kilometrů s připravenou peněženkou. 

Budeme zdravotní péči pro občany Libereckého kraje bránit před důsledky pravicových experimentů. Ty jsou totiž jako celek velmi bolestivé i pro naprosto zdravého člověka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama