Karel Šebek

Odpovědně a poctivě
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2012 16:14:00

Občan IDEÁL

Občan IDEÁL

Typickými návštěvníky předvolebních mítinků jsou letos maminky na mateřské s dětmi a důchodci.

Je vcelku pochopitelné, že obě tyto skupiny se o politiku zajímají jen okrajově, neboť mají dost svých starostí. Nicméně jejich zájem o společenské dění je upřímný a nepohrdnou ani drobnými dárky.

Výjimkou nejsou také lidé s vyhraněným názorem či s nějakou nepříjemnou životní zkušeností, se kterými můžete diskutovat libovolně dlouho a oni neustoupí ze svého přesvědčení ani o píď. Někdy se však přihodí něco neobyčejného.

Na nedělním setkání s občany v Šestajovicích ke mně přistoupil muž tak kolem třicítky se slovy: „Pane Šebku, tak já Vás tedy volit budu, a víte proč?“ Na řečnické otázky se odpovídá těžko a čekal jsem spíš něco v duchu přísloví, že „mezi slepými jednooký králem“, ale pán hned pokračoval: „Protože sleduji na internetu vaše hlasování a jsem s ním spokojen.“ To mi tedy vzalo dech. Jak jsem z další diskuze poznal, věděl skutečně, jak jsem hlasoval o loterijním zákoně, jak o omezení solárního byznysu i to, že jsem měl výhrady k přímé volbě prezidenta. S podobným přehledem sledoval i dění ve své obci.

Již Božena Němcová hořce konstatovala: „ať děláš, co děláš, všem se nezachováš“ a já jsem se dávno smířil s tím, že to ani není možné. Je jistá hranice, za kterou pak následuje populizmus a oportunizmus. V rozhodujících chvílích zůstávám svým a jak je vidět, jednou za čas, třeba v neděli odpoledne v Šestajovcích, se najde člověk, který to ocení. Občan ideál ještě žije.

Karel Šebek, obhajující senátor, 1. 10. 2012

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama