Mgr. Ladislava Zelenková

  • Pardubický kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2010 13:12:21

Omezení nedovoleného prodeje tabákových výrobků nezletilým

Omezení nedovoleného prodeje tabákových výrobků nezletilým

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 10.3.2010

Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu k zákonu číslo 200/1990 Sb., o přestupcích, který vám byl rozdán na lavice. Já jsem si, kolegyně a kolegové, dovolila využít možnosti, že tento sněmovní tisk otevírá kromě zákona o vodách i zákon o přestupcích. Navrhla jsem drobnou, ale dle mého názoru důležitou úpravu, která by měla vést k omezení nedovoleného prodeje tabákových výrobků nezletilým.

Předložený návrh posiluje stávající regulaci prodeje těchto výrobků nezletilým osobám, konkrétně navrhuje zvýšení sankce za tento nedovolený prodej, a to tak, že odstraňuje dosavadní dvoukolejnost v již existující legislativě. V současné době totiž může být prodej tabákových výrobků sankcionován také ve správním řízení dle zákona 379, což je nám známý protikuřácký zákon, a ta sankce je tam až do výše 50 tisíc. A právě stejnou výši té horní pokuty navrhuji i v tomto pozměňovacím návrhu tak, aby tato sankce byla i v zákonu o přestupcích.

Pokud bude tento pozměňovací návrh schválen, tak dojde ke sjednocení dvoukolejnosti ve stávající legislativě a sankce za nedovolený prodej bude moci být dle tohoto zákona až do výše 50 tisíc a v blokovém řízení potom do výše 5 tisíc. Navýšení pokuty pak napomůže i kontrolním orgánům, které již delší dobu volají po sjednocení výše pokut a samozřejmě logicky vyšší penalizace pak povede i ke snížení dostupnosti cigaret mladistvým.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama