Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2012 16:07:19

Drastichová (VV): Průzkum i těžba břidlicového plynu u nás je nepřijatelná

Drastichová (VV): Průzkum i těžba břidlicového plynu u nás je nepřijatelná

Hlasy proti průzkumu i těžbě břidlicového plynu měly ve sněmovně navrch nad zástupci ministerstvem průmyslu i životního prostředí. „Příspěvky Koalice STOP HF v rámci veřejného slyšení ve sněmovně byly věcně a argumentačně silné. Jednoznačně z nich vy

Veřejného slyšení pro Koalici STOP HF se ve sněmovně zúčastnili zástupci MPO a MŽP, poslanci, senátoři, zástupci měst a obcí i veřejnosti z řad občanů. „Takto široká účast dokládá, o jak vážný problém se v případě povolení průzkumu ložisek břidlicového plynu jedná,“ konstatuje Jana Drastichová.

Petenti a vědecká rada Koalice STOP HF upozornila na enormní poškození severoamerického kontinentu, kde se tato metoda průzkumných hlubinných vrtů používá. „Spočívá v rozsáhlém záboru půdy, v obrovské spotřebě vody, v kontaminaci půdy a vody chemikáliemi i metanem ze štěpení. Představuje znečištění ovzduší se smogovými situacemi, ojedinělé nejsou ani výbuchy vrtů,“ uvádí poslankyně VV a upozorňuje na to, že stávající moratorium na použití této metody u nás je bez návaznosti na rychlý zákon pouhé provizorium.

„Moratorium problém jen odkládá a paradoxně umožňuje průzkum touto nebezpečnou metodou.  Ta je přitom v naší zemi nepřijatelná jak v případě průzkumu tak i těžby tohoto typu zemního plynu, a to vzhledem k zásadním rozdílům v geologické stavby USA a Evropy, na které upozornili geologové vědecké rady Koalice STOP HF,“ říká poslankyně, která nechápe, že ministr životního prostředí nechce chápat ani tyto argumenty, ani odmítavé stanovisko odborníků České geologické služby.

„Zazněly přesvědčivé argumenty o tom, že průzkum i těžba břidlicového plynu pomocí stávající technologie je i v USA, natož pak v naší zemi, nerentabilní. Úvaha zkoumat a těžit v Česku břidlicový plyn se na jejich pozadí ukazuje jako ryzí ekonomický nesmyls a obrovské riziko pro životní prostředí,“ vysvětluje Jana Drastichová s tím, že z tohoto důvodu proti tomu aktivně vystupovali a vystupují regionální VV a nadále budou novelu zákona s problematikou těžby břidlicového plynu sledovat.

Na závěr veřejného slyšení sněmovna dostala od zástupce Koalice STOP HF, petentů i občanů Trutnovska, kteří ostře odmítají další pokus zahraniční firmy zkoumat v jejich regionu ložiska břidlicového plynu, symbolický dar v podobě obrazu s názvem Krajina.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama