Mgr. Jana Drastichová

Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2012 16:43:59

Drastichová(VV):Karviné se s novým vedením kraje na lepší časy rozhodně neblýská

Drastichová(VV):Karviné se s novým vedením kraje na lepší časy rozhodně neblýská

Plány nových zastupitelů Moravskoslezského kraje tak, jak je prezentovali v dnešním Deníku, jsou velkolepé a rozmanité.

Je však otázkou, jak budou vypadat v praxi, neboť již v tuto chvíli si některá prohlášení odporují, nemluvě o tom, že sliby dané před volbami často postupně upadají v zapomnění. Myslí si to Jana Drastichová, poslankyně  VV za tento region. „Zvyšování počtu pracovních míst v kraji je bezesporu oblastí, které je zapotřebí se věnovat,“ komentuje výroky nových zastupitelů kraje Jana Drastichová, poslankyně za Věci veřejné a pokračuje: „ Lze očekávat, že k tomu významnou měrou může přispět úspěšně se rozvíjející průmyslová zóna v Karviné -  Novém Poli. Jen v posledních dvou měsících oznámily tři společnosti záměry s rozšířením svého působení. Začala zde výstavba nové budovy, což jsou rovněž pracovní příležitosti,“ říká Jana Drastichová a obratem vyslovuje obavu, jak to s Karvinou bude dál, neboť z dnešního prohlášení zástupců ČSSD a KSČM podle ní není jasné, jaké záměry vlastně mají. Zachování průmyslové zóny v Novém Poli zde vylučuje těžbu a naopak důlní činnost znamená její likvidaci včetně stávající průmyslové zóny. Poslankyně si klade otázku, zda zamlžení situace, která vládne kolem případného rozšíření těžby v Karviné – Novém Poli, není úmyslné.

„Neberu-li v potaz fakt, že rozšíření těžby na Nové Pole a Karvinou – Staré Město by znamenalo postupnou, i když velmi rychlou likvidaci Karviné a jejího okolí, pak je nutné si uvědomit, že státu hrozí arbitráže a odchod společností, které přináší investice do České republiky. S jejich návratem do naší země pak rozhodně nelze počítat,“ uvádí k problematice Drastichová. Firmy v průmyslové zóně jasně deklarovaly, že nejsou ochotné se kamkoli přesouvat z mnoha důvodů, z nichž tím nejdůležitějším je fakt, že montáž celé řady budov a technických zařízení byla možná pouze jednou, nelze je nikam přestěhovat a ve chvíli stěhování se pro dané společnosti stávají bezcenné. Náhradu těchto investic pak jednoznačně budou požadovat po státu. „Odchod těchto společností by pro obyvatele Moravskoslezského kraje znamenal jen v tuto chvíli ztrátu cca 2 000 pracovních míst a to nepočítám další plánovaný rozvoj a nárůst nových pracovních pozic,“ komentuje dopady případné těžby v Karviné a jejím okolí Jana Drastichová a dodává, že nyní, kdy získal primátor Tomáš Hanzel místo zastupitele pro další volební období, velmi rychle zapomněl na svá prohlášení z roku 2010, že Karviná je univerzitní a lázeňské město. „Dva roky uplynuly a stejnými ústy se Karviná stává městem hornickým,“ glosuje Drastichová.

Poslankyně se obává, že jít cestou těžby by pro Karvinou znamenalo nejen odliv obyvatel. „Staneme se svědky likvidace evropsky významné přírodní lokality, likvidace vybudované čističky odpadních vod. Karviné hrozí, že se stane „mrtvým“ městem, co se stane s kružberským přivaděčem pitné vody či železničním koridorem a železniční stanicí, Karvinou – Fryštátem, tedy historickou částí města, až začnou poklesy půdy způsobené důlními vlivy.“ varuje Jana Drastichová s tím, že Karviné a okolí se s novým vedením kraje na lepší časy nejspíš neblýská.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama