Mgr. Dagmar Navrátilová

  • LIDEM
  • Opatovice
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2012 18:41:57

Příliš mnoho otazníků kolem sKarty

Příliš mnoho otazníků kolem sKarty

Vyjádření poslankyně Dagmar Navrátilové k otazníkům kolem Skarty.

Sociální výbor sněmovny jednohlasně doporučil Ministerstvu práce a sociálních věcí pozastavit vydávání sKaret. Jde o další důkaz, že nápad vyplácení sociálních příspěvků přes elektronické karty a jednotný účet u jediného bankovního domu má jen minimální podporu. Ve vzácné shodě jsou proti odborníci, politici i veřejnost.

Zkušební provoz prokázal, že si drtivá většina příjemců dávek nechává peníze z sKarty okamžitě přeposlat na jiný účet. Projevuje se tak nechuť veřejnosti nechat si státem diktovat, která banka bude spravovat jejich peníze. Smlouva mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou se dá dokonce chápat jako útok na samotný princip demokracie, tedy právo svobodně se rozhodnout v zásadních otázkách a navíc jde o bezprecedentní monopolní zvýhodnění jedné firmy na úkor konkurence. Tím se ostatně začal zabývat i antimonopolní úřad.

Velkým otazníkem je i smluvní závazek ministerstva vůči České spořitelně, že se stát bude snažit, aby do roku 2024 plných 98 procent příspěvků šlo přes sKarty, tedy přes účty právě v České spořitelně. Jakákoli konkurence je tak ze hry a vedení České spořitelny může klidně spát. Lehké znepokojení může vyvolávat pouze fakt, že pod smlouvou je podpis náměstka ministra Drábka.

Kolem projektu sKaret je stále více otazníků. V zájmu nás všech a nakonec i samotného projektu by bylo jeho pozastavení, důsledné vyšetření všech nejasností a prodiskutování toho, jak by budoucí sKarty mohly fungovat bez jakýchkoli korupčních stínů a pochybností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama