Vladimír Dlouhý

Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2012 13:45:45

Zdravotní poplatky, Němci a my

Zdravotní poplatky, Němci a my

Německý parlament zrušil poplatky u lékaře. Tak vida! – zvolají odpůrci poplatků ve zdravotnictví.

Těch poplatků, které rozhodly o vítězi předminulých krajských voleb, jakkoliv šlo o celostátní téma. Krok německých poslanců se stane dalším argumentem pro levici, která se pokusí o renesanci tohoto citlivého tématu: Poplatky jsou přežitek, který se ruší po celém světě. Jen u nás se nedávno zavedl. Jaká to zpozdilost!

Jenže: Zdravotní pojišťovny v České republice bojují s nedostatkem financí, které by včas posílaly do zdravotnických zařízení. Tady je každá koruna dobrá. Německé pojišťovny uvažují, jak naložit s dvanáctimiliardovým přebytkem (v Eurech). V Německu se práce vyplácí i nižším příjmovým skupinám více než marodění. Zvyk „hodit se marod“ není zdaleka tak rozšířen. Lze předpokládat, že při německém smyslu pro pořádek mají naši sousedé i dokonalejší způsob kontroly čerpání nemocenské. Mnoho starších pacientů dokáže (a také si to může finančně dovolit) trávit svůj volný čas zábavnějším způsobem než hodinami vysedávání u lékaře. Zkrátka situace pacientů a zdravotníků je v Německu znatelně odlišná.

Německá zkušenost je ale cenná i přesto. Uvidíme, jak se změna projeví. Zda jenom sníženým příjmem zdravotních pojišťoven nebo i změnou chování. Zavedením poplatků už jsme si prošli – míra zneužívání zdravotnictví se snížila. Tak teď ještě jak to bude fungovat naopak. Pro případnou diskusi o poplatcích to bude německá zkušenost znamenat přínos.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama