Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2012 11:08:00

Europarlament neumí šetřit, veřejně se zesměšňuje

Europarlament neumí šetřit, veřejně se zesměšňuje

Místo nátlaku na členské státy kvůli dalšímu navyšování unijního rozpočtu by měl Evropský parlament co nejrychleji seškrtat zcela zbytečné výdaje, které jej v očích veřejnosti zesměšňují.

Zahradil reagoval na skutečnost, že předseda Evropského parlamentu, německý socialista Martin Schulz, minulý týden stáhl vyjednavače parlamentu z jednání o rozpočtu, dokud členské státy nepřistoupí na sedmiprocentní nárůst výdajů požadovaný Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Europarlament by ale sám podle Jana Zahradila mohl jednoduše ušetřit stovky milionů eur. Jan Zahradil také vedení Evropského parlamentu vyzval ke složení zbraní a k nalezení rozumného kompromisu se členskými státy, které z převážné části plní pokladnu EU.

Celý projev Jana Zahradila:

"Pane předsedo, tohle je článek, který vyšel o Evropském parlamentu na jednom z nejčtenějších českých serverů. A není to žádný euroskeptický server, je to normální informační server. Ten článek se jmenuje "Evropský parlament nasype víc peněz do oslavy sebe sama", vyšel před dvěma dny.

Jestli tady chce někdo hovořit o rozpočtu, tak by to v každém případě měl být Evropský parlament, který sám jde příkladem a sám ukáže, že umí šetřit tam, kde je to potřeba. Pokud chceme být věrohodní, zrušme prosím naše věčné cestování mezi Bruselem a Štrasburkem, ušetříme 200 milionů eur ročně. Zrušme prosím pěkně nesmyslné projekty jako je pomník ideologické propagandy jménem Dům evropské historie, ušetříme dalších 50 milionů eur. Zrušme informační byra Evropského parlamentu ve všech hlavních městech členských států. Nevím, proč tam jsou, a nevím, proč máme informační byro ve Washingtonu. To si snad myslíme, že jsme něco jako americký Kongres? A uvidíte, že až provedeme tyto kroky, že ty peníze se najdou. To je to, o čem mluvíme, když říkáme, že chceme "better spending".

Místo toho, abychom šli sami příkladem, slyšíme tady pana Daula nebo pana Verhofstadta, jak vyzývají ke konfrontaci, jak hledají konflikt a jak hledají, koho by za to mohli obvinit. Dámy a pánové, to není cesta vpřed. Jestli tento parlament bude blokovat dohodu, tak se jenom zesměšní a já myslím, že naše pověst u veřejnosti už je dost strašná na to, abychom si něco takového mohli dovolit.

Pane Schulzi, jestli jste odpovědný předseda Evropského parlamentu, nepůjdete cestou konfrontace, půjdete cestou kompromisu a pokusíte se nalézt dohodu a nepřispějete k tomu, aby se Evropský parlament zesměšnil a aby se vydal cestou, kterou tady navrhoval pan Daul nebo pan Verhofstadt. Protože to je cesta, která nás nedovede nikam."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama