Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2012 18:42:49

Žádáme stabilizování situace v oblasti dopravy

Žádáme stabilizování situace v oblasti dopravy

Sociální demokracie považuje situaci na ministerstvu dopravy, kdy z úřadu za fungování vlády P.Nečase odchází už třetí ministr, za nepřehlednou a chaotickou s fatálními dopady na dlouhodobou dopravní politiku v naší zemi.

Místo toho, aby se vláda snažila o prosazování ucelené a systémové koncepce, stalo se ministerstvo dopravy obětí koaličních kšeftů a nedůstojných zákulisních dohod, které měly jediný cíl – za každou cenu udržet při životě již nefunkční pravicovou koaliční vládu.

Nečasova vláda personálním kolotočem na postu ministra dopravy dokazuje, že o žádnou systémovou koncepci ve skutečnosti nemá zájem. Příchod nového ministra vnáší do nepřehledné situace v oblasti dopravy ještě větší zmatek a hrozí, že současné vážné problémy, které vyžadují rychlá a operativní řešení, se budou ještě více prohlubovat.

ČSSD proto apeluje na vládu P.Nečase a nového ministra dopravy, aby začal okamžitě řešit především těchto 5 priorit:

 1) Stabilizovat napjatou situaci v ČD Cargo. Nepropouštět další zaměstnance, vytvořit podmínky a dlouhodobou strategii fungování národního dopravce nákladu po kolejích. Vytvořit udržitelnou obchodní strategii pro rozvoj  firmy.

 2) Nepokračovat v permanentním personálním rozkladu rezortu. Za pravicových vlád se od roku 2006 vystřídalo v čele resortu 6 ministrů, což znamenalo neustálé změny v klíčových funkcích. Systematická práce je proto prakticky vyloučena. Odborný aparát je téměř rozvrácen.

 3) Zprovoznit nefunkční registry motorových vozidel. Ukončit nesmyslné obtěžování občanů a zajistit bezproblémový chod státní správy.

 4) Zajistit řádné dočerpání všech prostředků z evropských fondů. Nevyužití desítek miliard korun, které avizoval exministr Dobeš, znamená reálné ohrožení celého hospodářství a prohlubuje stagnaci ČR.

 5) Připravit sektorovou strategickou koncepci. Ta musí vycházet z poptávky po dopravě a přepravě, analýzy vývoje technologií a trasování přepravních toků. Další rok bez dopravní koncepce si republika již nemůže dovolit.  Toto opatření je také nezbytně nutné pro přípravu příštího plánovacího období EU.

ČSSD věří, že ODS, která do čela resortu nominovala šéfa poslaneckého klubu Zbyňka Stanjuru, bude resort dopravy spravovat zcela odlišným způsobem, než jaký předvedl její bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Vážná podezření z tunelování veřejných peněz a Řebíčkovy netransparentní veřejné zakázky v řádech miliard korun jsou dostatečně trpkou zkušeností proto, abychom se před řízením ministerstva dopravy ze strany ODS měli na velkém pozoru.

Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama