Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2013 20:53:47

Stanovisko k návrhu rozpočtu Zlínského kraje pro kapitolu školství

Stanovisko k návrhu rozpočtu Zlínského kraje pro kapitolu školství

Stanovisko Bc. Michala Kostka a Mgr. Vlastislava Antoláka k návrhu rozpočtu Zlínského kraje pro kapitolu školství, mládeže a sportu (ORJ 150).

 Návrh rozpočtu kraje v kapitole školství je na výdajové straně tvořen 4,81 mld. Kč a na příjmové straně 4,5 mld. Kč. Tyto částky představují nadpoloviční část rozpočtu kraje. Většina z těchto příjmů jsou však pouze peníze, které kraj předává ze státního rozpočtu do rozpočtu škol, případně jejich zřizovatelů a nemůže je tedy ovlivnit.

Mezi výdaje, o nichž si rozhoduje kraj sám, patří zejména 806 tis. Kč na přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol, 14,4 mil. Kč na olympiádu dětí a mládeže a 7,88 mil. Kč na školení BOZP pro školy zřizované krajem. Zejména musíme ocenit fakt, že kraj financuje nebo spolufinancuje programy na zlepšení situace ve školství – např. Comenius Regio (153 tis. Kč), Leonardo da Vinci (120 tis. Kč) a zejména Podpora řemesel (4,2 mil. Kč). První dva jmenované souvisí se získáváním zahraničních zkušeností. Podpora řemesel je určena k motivaci studentů učebních oborů, jejichž absolventů je nedostatek na trhu práce.

Dále jsou do této kapitoly řazeny Fond mládeže a sportu, sloužící k podpoře sportu a volnočasových aktivit mládeže (5 mil. Kč) a částečně Programový fond, z něhož mají jít 2 mil. Kč na zateplení a výměnu oken pro Hokejovou akademii Brumov – Bylnice.

Vzhledem k výše uvedenému hodnotíme rozpočet jako vyvážený a naplňující to, co by měl kraj v této oblasti činit. Jedinou výhradu musíme vznést k množství prostředků pro Fond mládeže a sportu. Oblast sportu je po ztrátě prostředků od Sazky často silně podfinancována, finance chybí i díky tomu, že obecní samosprávy od krize v roce 2008 více šetří i na sportu. Často se na nás obracejí i lidé z oblasti sportu stěžující si na nedostatek peněz. Protože oblast sportu, zejména sportovní aktivity dětí a mládeže, považujeme za klíčovou jako prevenci sociálně patologických jevů a jako důležitou součást zdravého životního stylu, požadujeme navýšení prostředků Fondu alespoň o 500 tis. Kč. Není-li to možné již při schvalování rozpočtu, požadujeme toto navýšení provést alespoň v jednom z budoucích rozpočtových opatření.

V Kroměříži a ve Vsetíně dne 15.12.2012

Bc. Michal Kostka

zastupitel Zlínského kraje

člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Zlínského kraje

Mgr. Vlastislav Antolák

člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Zlínského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama