Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2013 19:17:00

Řekněme NE světu lobbistů, korupčníků a klientelistů

Řekněme NE světu lobbistů, korupčníků a klientelistů

První přímá volba prezidenta se odehrává v nelehké době.

Země není v dobré kondici: těžce se dostává z vleklé hospodářské krize, roste sociální napětí, korupce a klientelismus bují na všech úrovních, skoro všude panuje blbá nálada. Přímá volba hlavy státu by měla dát šanci změně. Pevně věřím, že změna je možná.
Kdybych měl shrnout podstatu této změny, tak je to návrat důvěry ve spravedlivý stát. Ve stát, který budou považovat za svůj všichni jeho občané, a nikoli jen privilegovaná menšina. A je třeba začít seshora, z Hradu.

Často jsem tázán, v čem se chci lišit od minulých prezidentů. Prvním polistopadovým prezidentem byl dramatik a filozof, druhým ekonom. Já jsem právník a myslím si, že je to právě oblast práva, která by se nyní měla primárně uplatnit ve výkonu prezidentské funkce a v politice vůbec. V devadesátých letech se kladl hlavní důraz na ekonomiku, při které absentovalo právo. Následkem toho ekonomická transformace probíhala za masového rozkrádání státního majetku. Tehdy nemalá skupina podnikavců přišla ke svým majetkům krádeží a nečestným jednáním a položila základ vzniku mafiánských a klientelistických struktur, které vytváří dnešní korupční systém.

Je nejvyšší čas, aby právo předurčovalo politické a ekonomické chování v této zemi a jednou ze záruk toho je prezident, který právo dobře zná a nanejvýš ctí. Byl bych takovým prezidentem - a tím se odlišoval od prezidenta, který završil svou kariéru amnestií korupčníkům a tunelářům.

Cestu ke spravedlivému státu vidím v naplňování tří hlavních cílů:

1) V přísném dodržování rovnosti před zákonem. Aby zákon platil pro každého, aby si právo nemohl nikdo koupit

2) V dostupnosti kvalitních veřejných služeb pro všechny. Aby se studenti nemuseli placením školného zadlužovat, aby se všem bez ohledu na jeho majetek dostala stejně kvalitní zdravotní péče.

3) V důsledném a systémovém potírání korupce. Abychom přešli v boji s korupcí od slov ke konkrétním činům.

Uvědomuji si, že prezident má omezené pravomoci, aby toto vše dokázal zařídit, není mesiáš. Ale měl by využívat všech svých dostupných pravomocí a neformálního vlivu, aby svou autoritou sjednocoval politiky a občany k uskutečnění těchto cílů.

Jako příští prezident učiním bez zbytečného prodlévání tyto následující kroky:

1) Ustavím při prezidentské kanceláři poradní orgán z významných právníků a ekonomů, který zajistí transparentní a kvalifikovaný výběr členů Ústavního soudu a Bankovní rady ČNB.

2) Zasadím se o co nejrychlejší doplnění členů Ústavního soudu.

3) Zruším Klausovu podmínku o výjimce z listiny práv omezující sociální práva občanů v České republice.

4) Pověřím BIS zpracováním zprávy, která zanalyzuje důvody, proč politikové nepracují se zjištěními BIS týkajícími se závažných podezření vysokých politiků a úředníků státní správy z klientelistického a korupčního jednání

5) Uskutečním oficiální státní návštěvu na Slovensko a do Bruselu s cílem zajistit dobré vztahy s naším nejbližším sousedem a narovnat vztahy s partnery v EU.

Chci být prezidentem všech občanů bez rozdílu politické orientace. Vždy ale zdůrazňuji, že jsem kandidát podporovaný sociální demokracií. Jsem na to hrdý. Velmi si vážím toho, že mne podporují především ti sociální demokraté, kteří hledí do budoucnosti a nikoli zpátky do časů opoziční smlouvy.

Nejsem kandidátem lobbistů, tunelářů či korupčníků, nejsem kandidátem mocných ekonomických skupin. Jsem kandidát transparentní a otevřené politické strany. Kandidatura s podporou ČSSD je zárukou, že moje sliby jsou i sliby sociální demokracie, můj program je i programem sociální demokracie. Nemluvím do větru a své závazky jsem ve spolupráci se sociálnědemokratickým týmem schopný dodržet.

Tato země ještě neměla v hlavě státu přesvědčivého obránce levicových hodnot. To vedlo k tomu, že dnes jsme svědky úpadku sociálních jistot, prohlubování nespravedlivých rozdílů mezi občany, zvyšování počtu lidí živořících v chudobě. To jsou jevy, které nebezpečně ohrožují naší svobodu a demokracii znovunabytou v roce 1989. Není plnohodnotné demokracie bez důsledného uplatňování sociálních práv. Jako prezident chci důsledně podporovat politiku hájící sociální práva občanů, pod pojmem spravedlivý stát si představuji moderní demokratický sociální stát. Rozhodně nemíním být recyklovaným Václavem Klausem.

Protože odmítám svět mafiánského kapitalismu, vědomě se vyhraňuji proti Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi. Oba byli premiéry, oba už mohli předvést, co v oblasti etiky, politické kultury a potírání korupce dokáží – a ani jeden z nich v tomto směru neuspěl. Oba jsou pupeční šňůrou propojeni se světem korupce, klientelismu a velkého byznysu. Proto je vnímám jako kandidáty, kteří nás nepovedou k lepší budoucnosti, ale do starých zpuchřelých časů. Sám mířím opačným směrem a věřím, že v tom nejsem sám.

Jsem vděčný za podporu mé prezidentské kandidatury předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, ale i všem ostatním jejím členům. Jsem vděčný všem mým podporovatelům z řad veřejně známých osobností - Elišce Wagnerové, Anně Šabatové, Janu Kellerovi, Erazimu Kohákovi, Pavlu Mertlíkovi, Václavu Hořejšímu a mnoha dalším. Také jsem vděčný našemu kamarádovi, hloubavému rapperovi Lipovi, který pro mne natočil skvělý předvolební videoklip, jenž ponouká k přemýšlení o prezidentské volbě především nejmladší voliče. Cítím vděk i vůči všem občanům, kteří jsou stejně jako já přesvědčeni, že v této zemi je změna možná. Od mnohých to slýchám z očí do očí nebo mi to píší v dopisech. Věřím, že oni i další jsou připraveni dát mi proto svůj hlas.

Nechci nikoho z nich zklamat. Jsem přesvědčený, že občané mají právo na prezidenta s čistým štítem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama