Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2013 9:34:22

Vznik CHKO Brdy zamezí rozparcelování oblasti

Vznik CHKO Brdy zamezí rozparcelování oblasti

Vytvoření Chráněné krajinné oblasti Brdy bude podle hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance (ČSSD) dostatečnou zárukou pro ochránce přírody a zamezí i případným spekulacím developerů.

Dohled a správu celé oblasti rušeného vojenského prostoru by pak vykonával společně Plzeňský a Středočeský kraj. „Tento návrh není ještě definitivní, ale jako začátek diskuze o dalším rozvoji oblasti to není málo. CHKO by měla mít rozlohu 380 kilometrů čtverečních a bude zárukou, že se tato oblast nestane terčem divokého nájezdu developerů,“ říká Chovanec.

 Chovanec zdůraznil, že katastrálně by vojenský prostor měl být rozdělen v poměru dva ku jedné ve prospěch Středočeského kraje. Dělení přitom vychází z historických katastrů z roku 1949. „Tento návrh respektuje přirozené hranice území. Zohledněno je rozvodí, a tím i možnost obcí ovlivňovat vlastní zásobování pitnou vodou. Navíc bude administrativně i prakticky zajištěn rozvoj jednotlivých obcí, včetně daleko jednoduššího vytvoření nutných protipovodňových opatření,“ tvrdí Chovanec. Legislativní návrh, který v tomto duchu připravuje i armáda, by měl být hotový v polovině letošního roku, kdy jej má ministerstvo obrany předkládat vládě a následně Parlamentu ČR.

 Pro brdské obce tak podle Chovance přichází nová éra. „Znamená to nejen větší volnost a možnost rozhodovat o vlastním osudu, ale zároveň i větší povinnosti a větší odpovědnost. Starostové, ale i krajští politici, mají dnes velkou šanci ukázat, že skutečnou funkcí Brd není rozdělovat, ale naopak spojovat,“ doplňuje Chovanec.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama