RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2013 14:19:27

Chemické znečištění vážně ohrožuje zdraví Evropanů

Chemické znečištění vážně ohrožuje zdraví Evropanů

Sociální demokraté požadují lepší ochranu veřejného zdraví před endokrinními disruptory, chemickými látkami, které mohou narušit správnou funkci hormonů v lidském těle.

Ve zprávě z vlastní iniciativy požadují, aby Komise navrhla opatření, která by omezila působení endokrinních disruptorů zejména na nejvíce ohrožené skupiny, jako jsou těhotné ženy, kojenci, děti a dospívající. Europoslanci dnes zprávu schválili poměrem 489 pro 102 proti a 19 se zdrželo hlasování.

Stále více vědeckých prací spojuje působení endokrinních disruptorů v potravním řetězci a životním prostředí s narůstajícím počtem onemocnění hormonálního původu, rakoviny a dalších zdravotních pohrom naší doby. Stávající právní předpisy EU ale neposkytují dostatečné možnosti regulace látek působících na hormonální systém, takzvaných endokrinních disruptorů.

V případě endokrinních disruptorů lze velmi obtížně testovat jejich účinek, proto zpráva doporučuje zaměřit pozornost na skupiny látek, jejichž chemické složení dává předpoklad ovlivnění endokrinního systému. Je obtížné nebo nemožné stanovit pro endokrinní disruptory prahovou koncentraci jako u jiných toxinů. Některé látky, příkladem je etinestradiol, jsou účinné již v koncentracích tak nízkých, že je sice lze zjistit, ale nelze je žádnou normální metodou monitorovat. Působení endokrinních disruptorů často opisuje "U" křivky, to znamená, že působí v jedné určité koncentraci a v nižší nebo vyšší koncentraci jejich působení mizí.

Specifických vlastností těchto látek, odlišných od běžných toxinů, a zvláštností jejich působení, je velmi mnoho, a proto je nutné vytvořit legislativní rámec, který umožní dostat pod kontrolu alespoň nejhorší z nich.

 "Účinky endokrinních disruptorů se neomezují pouze na teď a tady. Kromě koktejlového efektu zde vstupuje do hry také sekvenční expozice těmto látkám. Řada těchto látek je odbouratelná obtížně nebo vůbec ne a v životním prostředí působí desetiletí," říká Pavel Poc (ČSSD).

Jeden konkrétní endokrinní disruptor může jinak působit u ženy, jinak u muže, jinak u adolescenta, jinak u dospělého a úplně jinak u lidského plodu. Může navíc působit pouze v jediné citlivé periodě během vývoje a před a po této senzitivní periodě být zcela bez účinku.

"Všem, kdo zpochybňují nutnost nové legislativy v této oblasti bych chtěl říci jen toto: podívejte se na statistiky nárůstu nemocí a poruch spojených s působením hormonálních disruptorů. Už nejde o předběžnou opatrnost, jde o to nezavírat oči," komentuje hlasování Pavel Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama